Heijningen

Botenloodsen Fort Sabina ondergaan grootse renovatie met miljoenensubsidie

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

De botenloodsen bij Fort Sabina staan op het punt om nieuw leven ingeblazen te worden dankzij een subsidie van 1,9 miljoen euro. Dit tot groot genoegen van Thomas Zwiers, voorzitter van de stichting Fort Sabina. “Het is echt een vurige wens die uitkomt!” 

Al jarenlang kijken de leden van de stichting met lede ogen naar de vervallen staat van de botenloodsen bij Fort Sabina. In 1996 legde een brand het pand grotendeels in de as. “Een zwerver was het pand binnengekomen en stookte er een vuurtje. Het hele pand ging verloren, en sindsdien staat het er vervallen bij”, vertelt Zwiers.

Torpedo’s

De botenloodsen spelen volgens hem een cruciale rol in de geschiedenis van Fort Sabina. Ze dienden als opslagplaats voor boten die werden gebruikt om de waterweg af te sluiten met schok-torpedo’s. “Het is echt een uniek onderdeel van Fort Sabina.”

Subsidie

Het langverwachte herstel van de botenloodsen krijgt nu groen licht dankzij een flinke subsidie vanuit het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). “We hebben het laatste financiële duwtje gekregen om het plan tot uitvoering te brengen.” Het geld komt uit het extra budget van 15 miljoen euro dat staatssecretaris Uslu beschikbaar heeft gesteld om de restauratie van grote monumenten te steunen.

Staatssecretaris Uslu: “Het is fijn dat we het aquarium van Artis, de Bovenkerk, de Poldertoren en Fort Sabina op deze manier kunnen helpen. Het zijn bijzondere monumenten die we voor deze en volgende generaties willen behouden. Tegelijkertijd ben ik me er zeer van bewust dat we hiermee absoluut niet alle problemen oplossen die er zijn bij dit soort grote restauraties. Samen met provincies en gemeenten gaan we kijken wat er nodig is en wat er mogelijk is.”

De subsidie van 1,9 miljoen euro zal niet alleen worden besteed aan het herstel van de botenloodsen. “Ongeveer de helft van het bedrag gebruiken we voor de botenloodsen, en de andere helft zal worden ingezet voor renovaties elders op het fort.”

Opknapbeurt

Bouwbedrijf Cauwenborgh uit Bergen op Zoom gaat de klus op zich nemen. Zij gaan de botenloodsen opdelen in drie delen. Het ene deel is voor commerciële verhuur, de andere twee worden een binnentuin en een expositieruimte. Zwiers kijkt vooruit en beschrijft het beeld na de opknapbeurt: “Een gerenoveerde botenloods aan de buitenkant, precies zoals het historisch was, en aan de binnenkant een modern gebouw met een prachtige binnentuin”, zegt hij. “Het is echt een vurige wens die uitkomt!”