Woensdrecht

Herwonnen Levenskracht zoekt vrijwilligers en organiseert open dag

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Nu de kringloopwinkels van Herwonnen Levenskracht weer op volle toeren draaien, en de activiteiten weer worden opgestart, merkt de stichting dat een paar extra vrijwilligers meer dan welkom zouden zijn. Daarom houdt de stichting komend weekend een open dag in Woensdrecht.

Je kunt stichting Herwonnen Levenskracht kennen van de vakantieweek en verwendagen voor hulpbehoevende medemensen. Anders heb je de naam wel zien staan op de kringloopwinkel in de Dorpstraat in Woensdrecht. In en voor die winkel is er dinsdagochtend volop bedrijvigheid. Niet dat de winkel geopend is, maar vandaag wordt de winkel bevoorraad door vrijwilligers. “We brengen regelmatig nieuwe producten vanaf de loods aan de Grindweg naar de winkel. Producten die te lang niet verkocht worden, nemen we weer terug en brengen we naar de pop-up winkel of bewaren we voor de jaarlijkse rommelmarkt”, zegt één van de vrijwilligers die helpt met het uitladen van een bakwagen.

Open dag

Achter het stuur van die bakwagen komt Ruud Groenen vandaan. “Eigenlijk is dit een klus voor twee mensen. Zeker als we ontruimingen of bezorgingen doen. Maar momenteel sta ik er alleen voor”, zegt Groenen (63) die al zes jaar vrijwilliger is bij Herwonnen Levenskracht. Nu is hij afhankelijk van de beschikbaarheid van mensen die toevallig in de loods of de winkel bezig zijn. Nieuwe vrijwilligers zouden dus meer dan welkom zijn. “Ik denk dat mensen niet goed weten wat we precies doen. Daarom houden we zaterdag een open dag bij de loods”, zegt Groenen.

Sociale contacten

Aan de binding van bestaande vrijwilligers ligt het tekort niet, legt voorzitter Richard Musters uit. “Als mensen eenmaal vrijwilliger zijn, dan blijven ze dat vaak jarenlang. Maar we hebben te maken met vergrijzing”, zegt hij. “De stichting is al zestig jaar actief. Zonder nieuwe vrijwilligers halen we de 75 jaar niet.” Aan de diversiteit van de activiteiten ligt het niet. “Er is voor iedereen wel een passende taak te vinden. We kunnen mensen in de winkels gebruiken, maar ook mensen die zich in willen zetten tijdens de activiteiten.”

Voor de vrijwilligers snijdt het mes aan twee kanten, legt Alice Besters uit. Zij is deze ochtend de puzzels aan het prijzen in de winkel. “Ik heb altijd in de verpleging gewerkt, maar ben thuis komen te zitten. Ik draag hier mijn steentje bij en heb hier mijn sociale contacten”, zegt Besters, die al acht jaar vrijwilliger is.

Zaterdag 23 april kan iedereen kennis maken met de stichting en haar vrijwilligers tijdens de open dag in de loods aan de Grindweg in Woensdrecht. De dag duurt van 13 tot 16 uur.