Roosendaal

Het azc bij Heerle komt er als het aan het college ligt, nu is de raad aan zet

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Het Roosendaalse college van B en W heeft zich unaniem uitgesproken over de komst van een nieuw asielzoekerscentrum bij Heerle. Tijdens een persconferentie werd duidelijk dat het college vastberaden is om het project voortvarend op te pakken, maar de uiteindelijke beslissing ligt bij de gemeenteraad.

Het Roosendaalse college is eensgezind en spreekt met één mond. Dat werd als eerste vrij stellig medegedeeld tijdens een persconferentie over het azc dat moet komen bij Heerle. Of dat er half 2025 al gaat zijn, is de vraag. Maar in het eerste kwartaal van het jaar wil B en W wél zo veel mogelijk alle inspraak en politieke procedures doorlopen hebben.

Aparte inspraakbijeenkomst

Op 26 februari is er een aparte inspraakbijeenkomst. Er worden nogal wat insprekers verwacht, daarom is dat losgekoppeld van een raadsvergadering. Verder is deze bijeenkomst niet bedoeld voor inhoudelijke discussie maar alleen zodat raadsleden kunnen aanhoren wat omwonenden, omliggende bedrijven en andere belanghebbenden te melden hebben. Op 11 maart gaan raadsleden in een commissieraad onderling in op de kwestie en op 2 april moeten de fracties laten weten of ze ja dan wel nee zeggen tegen een azc bij Heerle.

Knopen doorhakken

Dat er alleen wethouders bij het persmoment zaten en burgemeester Mark Buijs ontbrak, was omdat deze op vakantie is. Klaar Koenraad, die een coördinerende rol heeft, vindt het van belang dat duidelijk is waarom zij en haar vier collega-wethouders gezamenlijk naar buiten treden: Dit dossier raakt alle portefeuilles. Ze legt uit dat Roosendaal een “andere fase” is ingegaan, nu besloten is nog dit kwartaal knopen door te hakken. Bijna dan; op 2 april klinkt pas een definitief ja of nee van de gemeenteraad.

300 mensen, één locatie

Er zijn véél gesprekken geweest, aldus de wethouder. Als college onderling, met het COA, en met externe partijen als belangengroepen in instanties. Besloten is om vast te houden aan de opvang van 300 mensen, waaronder 50 minderjarigen. Vanwege de “maatschappelijke vraag” wilde B en W die kinderen graag in het stedelijk gebied van Roosendaal onderbrengen maar daar voelt het COA niet veel voor. Met als redenen dat ze familieleden graag bij elkaar houden en omdat het extra kosten met zich meebrengt. Desgevraagd zegt het college ook nog geen locatie op het oog te hebben maar dit scenario wordt nog steeds als een tweede optie in het achterhoofd gehouden.

Weinig keuze

Inmiddels is wel duidelijk dat de locatie bij Heerle geschikt te maken is voor de opvang. Alle onderzoeken die nog liepen naar zaken als veiligheid of geluids- dan wel geuroverlast zijn afgerond volgens het college. Het geschikt maken van het terrein gaat het COA betalen maar dat wil niet zeggen dat het de gemeente verder niets zal kosten. Wat er mogelijk nog in de omliggende openbare ruimte moet gebeuren en voor wiens rekening dat is, moet nog blijken.

Of die cijfers er zijn voordat de raad ja of nee mag zeggen is niet duidelijk. Waarschijnlijk is alles pas volledig inzichtelijk te maken als ook de plannen definitief worden uitgewerkt. Maar B en W zegt niet te ontkomen aan het verdeelbesluit van Minister Faber van Asiel en Migratie. Wethouder René van Ginderen vreest zelfs dat Roosendaal de regie kwijtraakt als er nee wordt gezegd tegen dit plan. Hij schat in dat de kans op bestuurlijk toezicht uit Den Haag dan reëel wordt.

Reacties

We vroegen Ginger Wijngaards van de werkgroep Laat Heerle Met Rust om een reactie op de aangekondigde agenda. Ze zegt over de inspraakbijeenkomst: “Nu komt het moment waar we al een jaar naar uitkijken.” De gemeente wilde na het persmoment niet nader reageren voor de camera van Streekomroep ZuidWest. Met als reden dat het college in dit dossier alleen met één mond spreekt.