Woensdrecht

Het heeft nog niet eerder zo lang niet geregend in onze regio

Het gras in Hoogerheide is erg verdord | Foto: Mario Egthuijsen.

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Er is weer een droogterecord verbroken. Het heeft namelijk al 32 dagen niet geregend in onze regio, en dat is nog nooit eerder voorgekomen. De droogte valt samen met een hittegolf die ondertussen al elf dagen duurt. “Dit is geen record om trots op te zijn.”

Ondanks het kletsnatte voorjaar is er landelijk alweer een neerslagtekort van 120 tot 150 millimeter. “Dat zijn vijftien volle emmers water per vierkante meter”, legt meteoroloog Mario Egthuijsen uit. “Door de warmte verdampt er veel vocht, maar er komt helemaal geen vocht meer voor terug. Dan loopt het tekort dus snel op. De vele neerslag die we hebben gehad is een hele kleine pleister op de wond.”

De droogte begint dan ook vervelend te worden voor de boeren. “Ze zijn ondertussen alweer flink aan het sproeien. De aardappelen moeten nu bijvoorbeeld uit de grond, maar de grond droogt zo snel op. Ze moeten echt constant beregenen.”

Druppel op een gloeiende plaat

Maar er is regen in aantocht. “Zondagavond vallen waarschijnlijk de eerste buien al in Woensdrecht, en ook dinsdag ziet het ernaar uit dat het gaat regenen.” Maar die buien zijn slechts een druppel op een gloeiende plaat. “Het moet 150 millimeter regenen wil het neerslagtekort pas verdwenen zijn. Dat gaat echt niet gebeuren.” Want na dinsdag gaan we gewoon weer terug naar warme en droge dagen.

Geen record om trots op te zijn dus. “En dan te bedenken dat dit al de vijfde of zesde keer in deze eeuw is dat het langer dan drie weken niet regent. Het is goed te zien aan het verdorde gras. En bij bomen beginnen de bladeren al te verkleuren, als het zo droog blijft dan vallen de bladeren zelfs uit. Dan gaat de boom in een soort spaarstand.” In de Bilt heeft zelfs al 36 dagen niet geregend.

Lees ook: Steeds vaker natuurbranden: ‘We kunnen er zelf een hele hoop voorkomen’