Roosendaal

Het is knuffel-je-kat-dag: ‘Laat je kat met rust’

Emma Janvier Emma Janvier

Lekker kroelen met je kat op de bank is altijd fijn. Maar deze dinsdag 4 juni alleen maar extra: het is namelijk Knuffel-je-kat-dag. Maak je je kat eigenlijk wel gelukkig met die extra knuffels? Kattengedragsdeskundige Petra uit Roosendaal weet daar alles over.

“Knuffel je kat dag is niet helemaal de juiste benaming”, vertelt Petra Sas. “Dat is namelijk niet iets wat ze heel erg prettig vinden.” Katten zijn van nature solitaire dieren, dat betekent dat ze onafhankelijk zijn van groepsgenoten. “Dus ja, hoe ga je met een kat om? Zo min mogelijk.”

Een eigen wil

Liesje, de kat van Petra, zit middenin de tuin. Niet van plan om ook maar minimaal te bewegen, wat haar baasje ook probeert. “Kijk, daarom vind ik katten zo leuk”, lacht Petra terwijl ze met snoepjes in haar hand Liesje aan het bewegen probeert te krijgen. “Katten doen gewoon waar ze zelf zin in hebben. Je kan een kat niet forceren om iets te doen.”

Hoe ga je met die kat om? Zo min mogelijk.

Petra gaat toch maar over op zwaarder geschut. Een hengeltje met felle kleuren veren komt naar buiten. Dan wordt Liesjes interesse toch aangewakkerd. “Het is vooral belangrijk dat je het jachtinstinct van je kat triggert”, onderbouwt Liesjes baasje. In plaats van knuffelen, kan je dus beter spelen met je kat. “Zorg dat als je met je kat speelt, dat je het speeltje van hem af beweegt. Een prooi zou namelijk ook niet vanuit zichzelf naar de kat toekomen.”

Kriebelen

Eenmaal binnen springt Liesje op de speciale kattenton, klaar om geaaid te worden. “Katten worden het liefst op hun hoofd gekriebeld. Tussen de ogen is een heel rustgevend plekje, achter hun oren ook en vergeet vooral de wangen niet. Daar zitten geurklieren die feromonen afscheiden.”

Ik mag mijn kat overal aaien, maar dat moet iedereen bij hun eigen kat aanvoelen.

Aan de rest van het lijf zitten vinden katten over het algemeen niet heel fijn volgens de kattendeskundige. Maar ze geeft ook aan dat ieder baasje de relatie met zijn of haar huisdier het beste kent. “Ik mag bij mijn kat bijvoorbeeld overal aaien, maar dat moet iedereen echt bij hun eigen kat aanvoelen.”

Zwiepende staarten

“Ga dus lekker met je kat spelen, maar doe dit bijvoorbeeld wat vaker kort dan één keer heel lang”, is een tip van Petra. “En hou je kat gewoon goed in de gaten. Je ziet best wel snel aan de houding van het dier of hij er klaar mee is.”

Zo kan je bijvoorbeeld kijken naar de stand van de oren van de kat, als deze regelmatig van houding veranderen. Of als de staart van de kat veel zwiept, dan is hij namelijk ook niet op zijn gemak. “Als je merkt dat je kat er even klaar mee is, kan je hem het beste gewoon laten. Hij zal vanzelf weer toenadering zoeken als hij daar klaar voor is.”