Bergen op Zoom

Het nieuwe schoolplein van basisschool Anton van Duinkerken is gi-ga-groen

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

“Het is echt mega vet!” Dat is de reactie van Fabio Inacio uit groep 7. Het schoolplein van zijn basisschool, Anton van Duinkerken, is namelijk compleet veranderd. Samen met zijn schoolgenootjes kan hij voortaan van de hoge glijbaan glijden, groentes kweken in de moestuin en buitenlessen volgen. “Ik vind het plein veel leuker zo.”

Vrijdagmiddag was de officiële opening van het vernieuwde plein. Samen met een paar schoolgenoten danste hij – op het nieuwe podium – op het nummer Gi Ga Groen. “Ik vond het heel stoer van hem”, zegt schooldirecteur Ivo Buijsen. “Dat moet je toch maar durven.”

Glijbaan

Fabio zelf vond het niet zo spannend. Hij zet zich actief in voor zijn school. Want naast groep 7-leerling, zit hij ook in de leerlingenraad. “Het leuke daar aan is, dat ik daardoor al een keer van de hoge glijbaan ben geweest”, vertelt Fabio enthousiast. “We moesten een filmpje maken, en alle leerlingen van de leerlingenraad mochten daarvoor van de glijbaan.”

Fabio geeft graag een demonstratie van hoe hij van de glijbaan gaat.

De fanatieke leerling is erg blij met zijn vernieuwde schoolplein. “Eerst waren er alleen maar tegels, nu kunnen we veel meer rennen en klimmen.” De beste verandering is voor hem de glijbaan. “Die is echt hoog, en je moet best veel moeite doen om erbij te komen.”

Past meer bij de kinderen

Ook directeur Buijsen is erg blij met het plein. “Dit past veel meer bij wat goed is voor de kinderen”, zegt hij. “We hadden vóór de school een grote grasstrook, daar deden we niks mee. Nu zijn daar moestuinen, een insectenhotel en een plek waar we de leerlingen in de buitenlucht les kunnen geven.”

Na de dans van Fabio en zijn schoolgenootjes, was het tijd om de lintjes door te knippen. Dat gebeurde niet door één iemand. Iedere klas had een leerling uitgekozen om een stuk lint door te knippen, om vervolgens met zijn allen het speelveld op te rennen. Na afloop kreeg iedereen een lekker gebakje. “Zo mag mijn weekend altijd wel beginnen!”, roept een leerling.

Vol spanning wachtte de rest van de kinderen op het doorknippen van de lintjes.