Bergen op Zoom

Het Patronaat wordt broedplaats voor creatieve ondernemers

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Het is beslist niet de eerste verbouwing van Het Patronaat in Bergen op Zoom. Maar misschien wel de meest ingrijpende. Het monumentale pand wordt een creatieve broedplaats voor ondernemers in de regio. De metamorfose is in volle gang.

Het pand aan het Lourdesplein werd in 1918 gebouwd als noodkerk, werd later parochiehuis (1928) en daarna wijkcentrum (1976-2015). Nu ondergaat het gebouw nogmaals een ingrijpende verbouwing in opdracht van zelfstandig ondernemer Koen Oosterwaal. Al in 2017 liet hij zijn ogen vallen op het monumentale pand. “Het karakter van deze plek is uniek. Dat voelt iedereen die hier binnen loopt”, zegt Oosterwaal over het gebouw dat hij in 2019 kocht van de gemeente.

Renovatie

Na de aankoop startte een grootschalige renovatie en verbouwing. Samen met architect Aerland Cloin en verschillende bouwpartijen wordt Het Patronaat toekomstbestendig gemaakt. “De constructie staat, maar bij de afwerking komt nog behoorlijk wat kijken”, zegt Oosterwaal.
Centraal in het gebouw zal een eivormige constructie de Eyecatcher zijn. “Aan de ene kant wilden we de vloer weg hebben om de ruimte terug te krijgen”, zegt architect Aerland Cloin over de tussenvloer die van origine niet in het gebouw hoort. “Tegelijkertijd is het zonde om het weg te halen vanwege de ruimte die de vloer biedt. Dus we hebben bedacht om de randen weg te zagen en het midden te laten liggen. Zo ontstaat er een soort ruimtelijk ovalen eiland”, zegt hij over het ei dat de broedplaats symboliseert.

Broedplaats

In de broedplaats die Het Patronaat wordt, komen creatieve dienstverleners te zitten zoals webbouwers, marketeers, sociale media experts en mediamakers. Eén van die creatieve dienstverleners is Jeffrey Scheffers. “Ik ben graag onder de mensen en wil hier mijn netwerk uitbreiden, contact leggen en samenwerken met andere bedrijven in de regio.”

Club Het Patronaat

Naast vaste werkplekken komen er ook flexibele werkplekken voor ondernemers die zich aansluiten bij Club Het Patronaat. “Online kun je van alles doen, maar ik wil mensen fysiek bij elkaar brengen en daarmee ook laten zien wat er voor creatief potentieel is in Bergen op Zoom en omstreken. Wat is er mooier dan dat op een monumentale plek te doen?, vraagt Oosterwaal zich hardop af. Het Patronaat gaat naar verwachting in september dit jaar open.