Het Raedthuys in Hoogerheide bestaat 10 jaar en zit in een nieuw jasje
Restaurant Het Raedthuys is al jarenlang een begrip in Hoogerheide. Eigenaar Niels Kuijlen vierde afgelopen week het tienjarig jubileum van het restaurant. Dat had nog een speciaal randje, want na een maand verbouwen heeft Het Raedthuys een compleet nieuwe look. In gesprek met ZuidWest kijkt Niels terug op een roerig 2024 en vooruit op de toekomst.
Het is maandagmiddag wanneer Niels trots het vernieuwde restaurant laat zien. Een beetje schor nog wel, want de combinatie van griep en de viering van het jubileum is hem niet in de koude kleren gaan zitten. “Afgelopen week hebben we gevierd dat we al een decennia lang hier met Het Raedthuys zitten”, legt Niels uit.
Dat feestje werd extra speciaal, aangezien de verbouwing van het restaurant net was afgerond. Zo kregen personeel, familie en vrienden als eerste de nieuwe inrichting te zien. “Met name voor het personeel vond ik het fijn dat ze een avond zelf konden genieten in ons restaurant. Al vond ik het wel enorm sneu dat chef-kok Rene in het ziekenhuis lag en er daardoor niet bij kon zijn.”
Positieve reacties op nieuwe inrichting
Niels is in ieder geval enorm blij met het eindresultaat. “Afgelopen weekend zat het hartstikke vol hier. Ik heb van vrijwel iedereen complimenten gekregen over de nieuwe inrichting.” De meeste mensen merkten op dat het veel groter dan eerst lijkt. Daar kan de eigenaar zich wel in vinden, ondanks dat er maar een paar tafels extra zijn bijgekomen. “Met de nieuwe look hebben we geprobeerd het stadse gevoel naar Hoogerheide te krijgen”, vertelt Niels.
Op de vraag waar de iconische schilderijtjes gebleven zijn begint Niels te lachen. “We hadden vroeger aan de muur foto’s hangen van alle kernen van de gemeente Woensdrecht. Helaas kan ik geen goede en scherpe foto’s meer vinden om ze terug te laten komen.” Wel hoopt Niels nog wat afbeeldingen te vinden van het oude raadhuis wat vroeger in Hoogerheide stond. Dit gebouw stond op de plek waar nu het restaurant staat en bood inspiratie voor de naam van het restaurant.
Ook is Niels blij dat alles nu een geheel vormt. “Toen we begonnen was alles maar een beetje bij elkaar geraapt, nu past alles mooi bij elkaar.” Hij hoeft niet lang na te denken wanneer gevraagd wordt wat het mooiste moment uit de afgelopen tien jaar is geweest. “Dat is natuurlijk de geboorte van mijn twee kinderen.”

Afsluiting van een roerige periode
De verbouwing voelt voor Niels ook wel een beetje als de afsluiting van een roerig jaar. “Helaas overleed mijn vader Eddy Kuijlen in mei plotseling. Zonder de kapitein van het schip moesten we ineens verder.” En dat op het moment dat in Huijbergen de opening van een nieuw restaurant van de familie Kuijlen op de planning stond: brasserie de Wolf. Eddy zou als kok in het nieuwe restaurant aan de slag gaan, zo vertelt Niels. “Mijn zus Amy, de uitbater van De Wolf, moest toen halsoverkop een nieuwe kok zoeken in een zeer droevige periode.” Uiteindelijk werd die ook gevonden, waardoor in juli de deuren van het restaurant toch open gingen.
Zo gaat 2024 voor Niels de boeken in als een zeer roerig jaar. “Gelukkig heeft mijn vader alle plannen voor de verbouwing nog gezien. Ik hoop dat hij met een trots gevoel naar beneden kijkt.” De verbouwing voelt daardoor ook een beetje als een frisse start van het nieuwe jaar, zegt Niels. “Nu alleen nog wachten tot het voorjaar gaat beginnen. Dan wordt ook ons nieuwe terras geleverd en kunnen we er weer helemaal tegenaan!”