Bergen op Zoom

Het verhaal achter het bankje langs de Binnenschelde

Foto: Roland Pijnen

Redactie Redactie

Op 14 juni van dit jaar verloor Frank Govers zijn vrouw Marianne Govers-Oerlemans. Frank wilde niet hebben dat Marianne, die altijd aan een ander dacht, vergeten zou worden. Sinds kort staat er daarom een in memoriam bankje langs de Binnenschelde in Bergen op Zoom, ten ere van haar.

Door: Vincent Krijtenburg en Roland Pijnen

Frank ontmoette de 17-jarige Marianne toen hij 16 jaar was. Frank kwam uit Kerkrade en Marianne uit Bergen op Zoom. Hij was tot over zijn oren verliefd. Op zijn 17e verhuisde hij naar Bergen op Zoom. Haar vader was een robuuste slager waar je wel naar moest luisteren. “Ik kwam pas binnen als ik mijn haar afknipte.” Frank heeft daar een paar mooie jaren doorgebracht. Uiteindelijk zijn ze getrouwd, kregen ze twee kinderen en maakten ze samen een hoop mee. 

Memoriam bankje

Frank wil dat ze voor altijd herinnerd wordt. Hij kwam op het idee om een in memoriam bankje te plaatsen. “Het bankje is een voortzetting van onze vakanties in Amerika. Daar kwamen we regelmatig zulke bankjes tegen.” Een klein beetje van haar as is onder het bankje geplaatst. Hij had een vergunning nodig om het bankje te mogen plaatsen, maar dat bleek geen probleem te zijn. “Ik had nooit verwacht dat het zo snel zou gaan. Toen ik hoorde dat het bankje geplaatst mocht worden begon ik meteen te brullen in de auto. Samen met de gemeente Bergen op Zoom hebben we een geschikte plek uitgezocht. Ze hebben zich van een menselijke kant laten zien.”

Bucketlist

Frank en zijn vrouw fietsten regelmatig om haar conditie op peil te houden. “Marianne was zwak van gestel. Ze had Levercirrose en stond op de nominatie om over een paar jaar een levertransplantatie te krijgen.” Frank en Marianne maakten een bucketlist en trokken alles naar voren. De laatste 6 jaar gingen ze 5 á 6 keer per jaar op vakantie. “We zijn 32 keer naar Amerika geweest en hebben daar 48 staten bezocht. Na het reisvirus hebben we ook het Disney-virus opgelopen.” Uiteindelijk overleed Marianne niet vanwege haar complicaties, maar nadat een fietsongeluk haar fataal werd.

Na het ongeluk heeft ze nog 8 weken gevochten, maar er was te veel schade en ze moest de handdoek in de ring gooien. Frank heeft het er moeilijk mee als hij vertelt over die tijd. “Onze dochter stond hoogzwanger aan het sterfbed van haar moeder. Marianne heeft die kleine helaas nooit kunnen zien. De wereld stond stil, maar draaide door.”