Bergen op Zoom

‘Het was een feestje om in het onderwijs te werken’

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

De schoolvakantie is begonnen! Leerkrachten en leerlingen hebben vanaf nu een paar weken de tijd om bij te komen. Leerlingen uit groep acht kunnen zich voorbereiden op de stap naar de middelbare school. Ook voor sommige leerkrachten is het afscheid van de basisschool definitief. Zo nam juf Ingrid vrijdagochtend afscheid van IKC Lodijke. Ze gaat na jarenlange inzet met pensioen.

Het is vrijdagochtend alsof er een bekende Nederlander het schoolplein van IKC Lodijke op loopt. Kinderen zingen, klappen en geven high-fives terwijl Ingrid Kertzman over de rode loper naar het podium loopt. Een juf die al 46 jaar in het onderwijs werkt en sinds 1991 actief is op de Bergse school verdient een groots afscheid, zegt oud-directeur Mart van Aalst. “Eigenlijk wilde ze het liefst zonder teveel poeha vertrekken. Maar zo iemand kun je niet zomaar laten gaan”, zegt hij.

Heks Wana

Iedere jaar schreef Ingrid een vastenavend-toneelstuk waarin ze zelf de rol van heks Wana speelde. Dat is dan ook de reden dat het afscheid een heksenthema heeft. Kinderen en leerkrachten dragen heksenmutsen en zwaaien met toverstokjes. De link met vastenavend werd gelegd door de hoofdrolspelers van Leutdijke uit te nodigen: De Prins, de Nar, De Grootste Boer en Steketee.

Elke dag is anders en het was een feestje om in het onderwijs te werken

Overweldigend. Zo omschrijft juf Ingrid de ochtend. “Vooral de kinderen met allemaal mutsen en neuzen. Ja het is geweldig!” De lach van de kinderen gaat ze het meest missen. “Elke dag is anders en het was een feestje om in het onderwijs te werken.” Naast juf Ingrid namen ook een aantal andere docenten afscheid omdat ze elders gaan werken. Er werd stilgestaan bij het vertrek van: Petra Govaars, Liesbeth Hoeven en Nolan Hof.

Lodijke lied

De leerlingen van groep acht namen eerder deze week afscheid. Toch waren een aantal van hen terug gekomen om de juf uit te zwaaien. “We konden nog niet echt afscheid nemen, want ja, we moesten natuurlijk bij het afscheid van de juf zijn en voor de laatste keer het Lodijke lied zingen”, zegt een voormalige groep acht leerling. “Ik vind het heel jammer dat juf Ingrid weggaat”, zegt de één. “Iedereen gaat haar denk ik wel heel erg missen”, zegt de ander. En ze gaan niet alleen de juf missen, geven de kinderen toe. “Het was een hele gezellige groep en ook gewoon een heel erg leuk jaar.”