Hoogerheide

Het Zuidkwartier digitaliseert oude foto’s van gemeente Woensdrecht

Humphrey Hekhuizen van Het Zuidkwartier (links) en wethouder Jeffrey van Agtmaal

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Heemkundekring Het Zuidkwartier gaat honderden oude foto’s van de gemeente Woensdrecht digitaliseren en beschrijven. Dinsdag heeft de gemeente de eerste dozen vol fotoboeken aan de heemkundekring overhandigd. De gemeente vindt het jammer dat de foto’s alleen maar in het archief liggen. Met hulp van vrijwilligers van Het Zuidkwartier kan straks iedereen de oude plaatjes online bekijken.

Door: Bianca van Vugt

De eerste dozen zitten meteen vol beloftes: stapels plakboeken met foto’s en handgeschreven aantekeningen over de dorpen en de inwoners van de gemeente Woensdrecht. Humphrey Hekhuizen van Heemkundekring Het Zuidkwartier kwam dinsdag de eerste lading van de gemeentelijke fotocollectie ophalen. Vrijwilligers gaan er mee aan de slag om te achterhalen wat en wie er precies op de plaatjes staan, waar de foto’s zijn gemaakt en wanneer.

Veel aantrekkelijker dan in een archief

Alle foto’s worden ook gedigitaliseerd en digitaal opgeslagen. Hierdoor kunnen ze online worden gezet, zodat iedereen er bij kan. Tot grote tevredenheid van wethouder Jeffrey van Agtmaal. “Ik ben erg enthousiast over dit initiatief van de Heemkundekring. De foto’s zullen meer duiding krijgen én voor een groter publiek beschikbaar worden. Dat is veel aantrekkelijk dan dat ze alleen maar in ons archief opgeslagen liggen.”

Er zijn foto’s uit vele decennia, zoals de collectie van Marcel Moors. Vooral de oudere inwoners van de gemeente Woensdrecht kennen hem nog wel. Moors was altijd al bezig met het verzamelen van ansichtkaarten en foto’s en met stamboomonderzoek. Het wordt nu de kunst om te achterhalen wat de verhalen zijn achter de vele foto’s.

Extra hulp is welkom

Het zal een monnikenwerk zijn voor de vrijwilligers van Het Zuidkwartier en veel tijd gaan kosten. Hulp van extra vrijwilligers is dan ook altijd welkom. Als je een liefhebber bent van oude foto’s en je wilt helpen om de cultuurhistorie van de gemeente Woensdrecht te behouden, meld je dan aan. Je kunt een mail sturen naar [email protected] om te laten weten dat je mee wilt doen.