Woensdrecht

Hier komen bloemenstroken en struiken in Woensdrecht

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Het dorpsplatform Woensdrecht wil wildbloemen zaaien en insectvriendelijke sierheesters planten om de biodiversiteit groter te maken. Het college van burgemeester en wethouders ziet het plan wel zitten en betaalt 7.200 euro uit de iDOP-gelden voor Woensdrecht.

In Woensdrecht zijn nog genoeg grasvelden te vinden, die prima omgetoverd kunnen worden tot een paradijs voor bijen en andere insecten. Het dorpsplatform Woensdrecht gaat op een paar van die plekken wildbloemen zaaien en insectvriendelijke sierheesters planten.

Hiermee hopen ze de bijen en insecten te kunnen helpen. Want het aantal insecten neemt snel af. En dat is slecht nieuws. Want insecten zorgen voor de bestuiving van bloemen en planten, dus ook voor onze groenten en fruit. Ook zijn insecten belangrijk als eten voor vogels.

Vrolijkheid brengen in het dorp

Eén van de plekken waar Herman Heyns en Peter Kuijlen een bijenparadijs willen maken is de uitkijkberg bij de Fortuinstraat in Woensdrecht. Tot groot plezier van Heyns, die hobby-imker is: “Waar kunnen wij wat vrolijkheid brengen in het dorp? Eén van de plekken was natuurlijk deze heuvel en er zijn nog wat meer plekken waar we bloemenmengsels brengen, maar ook diverse struiken die vooral vriendelijk zijn voor de beestjes.”

Peter Kuijlen legt uit dat de nieuwe planten en bloemen niet alleen lekker moeten zijn voor insecten. De buurt moet er ook wat aan hebben. “Mensen vinden het in de zomertijd toch vaak wel een beetje een dorre bedoening. Want het gras wordt niet gemaaid gedurende de zomer, alleen aan de buitenkanten.”

Uitkijkberg krijgt bloemenstroken

Daarom krijgt de heuvel een ander uiterlijk. “Daar komen een 5-tal stroken op. En die stroken komen te liggen in het zichtveld van de wegen. Dus als je door de Fortuinstraat aan komt rijden, zou je op de strook moeten kijken. Maar dat geldt ook voor de Berglaan en vanuit de Vinkenslag,” vertelt Kuijlen.

Er komt ook een strook bloemen aan de Molenakkers. En op de hoek van de Rijzendeweg met de Stompe Torenlaan komen sierheesters te staan. Dezelfde soort sierheesters worden nog geplant bij een paadje tussen de Rijzendeweg en de Melis Blecklaan. En op het Marktje komt een kleine driehoek met vlinderstruiken.

Het graaf- en zaaiwerk is al begonnen. Dus de insecten en de inwoners van Woensdrecht kunnen nog deze zomer genieten van de nieuwe bloemen en planten.