Roosendaal

High Parkinson Proeverij: Lekker en bio eten én een goed doel steunen

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

In café Het Wapen van Roosendaal vond zondagmiddag de High Parkinson Proeverij plaats, een bijzondere bijeenkomst waar genieten en bewustwording hand in hand gingen. Organisator Jos Voeten is zelf sinds 2016 Parkinsonpatiënt. Hij ontving tientallen gasten voor een middag vol biologische hapjes en drankjes.

“Vandaag vindt de High Parkinson plaats, dat is een proeverij met biologische hapjes en drankjes”, zegt Voeten aan het begin van het evenement. Het doel van de middag is niet alleen gezelligheid, maar ook geld inzamelen voor onderzoek en aandacht vragen voor Parkinson.

Parkinson werd al in 1817 beschreven, maar veel is er nog altijd niet bekend over de ziekte. “Meer dan 200 jaar later weten we eigenlijk nog niks”, aldus Voeten. “En het is de snelst groeiende ziekte ter wereld. Dus het is hard nodig dat er geld komt voor onderzoek.”

Biologische hapjes

De bezoekers kunnen zondag vijf smaakvolle combinaties van biologische wijn, bier of cocktails proeven met bijpassende hapjes. “Het smaakt heerlijk”, aldus een bezoeker. “Jos is een goede vriend van ons en daarom dragen we hem een warm hart toe. Waar we kunnen proberen we erbij te zijn.”

Naast de gezelligheid staat ook bewustwording centraal. Een van de gasten benadrukt dat Parkinson vaak in de schaduw staat van andere ziektes: “Er is altijd heel veel aandacht voor kanker. Maar ik ben blij dat er gelukkig ook steeds meer aan Parkinson gedacht wordt. Het was een beetje een ondergeschoven ziekte, en dit helpt bij de bekendheid.”

Een van de aspecten die de ziekte versnelt is de blootstelling aan bestrijdingsmiddelen

Voor Voeten zelf is het een spannende dag. “Ik zit nu ook te trillen, dat heb ik normaal niet. Maar ik wilde het toch doen om geld in te zamelen voor onderzoek naar Parkinson.” Hij legde ook uit waarom de nadruk lag op biologische producten: “Een van de aspecten die de ziekte versnelt is de blootstelling aan bestrijdingsmiddelen. Bij biologische productie heb je daar geen last van.” Sponsors van de proeverij zijn vleesboerderij van Trijp en de toekomsttuin van de stadsboerderij in Roosendaal.

Dat de proeverij aanslaat, blijkt uit de opkomst. “Het zijn er meer dan vorig jaar, we hebben begrepen 29 bezoekers. Ik vind het leuk dat het groeit”, zegt Voeten. Met het evenement werd 425 euro ingezameld.