Geen regio geselecteerd

Historische slotgracht Kasteel van Wouw wordt in ere hersteld

Redactie Redactie

Waterschap Brabantse Delta en gemeente Roosendaal werken samen aan het project Kasteel van Wouw. Ze gaan de oude slotgracht in ere herstellen. Donderdagochtend werd in het Mariadal een toelichting gegeven op de plannen rondom de slotgracht. Het herstel van het monument betekent veel voor de inwoners van Wouw en tegelijkertijd voert de gemeente haar taak uit om overtollig regenwater te bergen. In totaal kost het gehele project 1,3 miljoen euro.

Door: Maarten Elst en Jerom Huijskens

Wethouder Toine Theunis noemde het project een ‘unicum’. ,,Het is geweldig dat we met dit project iets moois kunnen doen voor de maatschappij en tegelijkertijd onze doelen behalen voor de waterberging. Dit wordt een mooie samenwerking met de waterschap Brabantse Delta.” Het waterschap is veel bezig met klimaatverandering. Een van de grotere problemen waar zij op dit moment tegenaan lopen is dat er daardoor meer regen valt in ons land. Dat water moet ergens opgeslagen worden zodat de landerijen niet vol water komen te staan. De herstelde slotgracht biedt de mogelijkheid het water op te slaan voor een langere tijd. Dan kunnen ze het benutten in de zomer wanneer juist de droogte een probleem word.

In ere hersteld

Het kasteel van Wouw heeft een grote archeologische waarde. Na vierhonderd jaar wordt de slotgracht weer in ere hersteld. Theunis: ,,Hulde aan de Wouwenaren. Zij en met name stichting Kasteel van Wouw hebben zich er altijd hard voor gemaakt dat een deel van het kasteel weer zichtbaar werd. Het is toch onderdeel van de identiteit van het dorp.” De herstelde slotgracht wordt toenaderbaar voor publiek en mogelijk komen er ook borden te staan met informatie over het oude kasteel.

Groenverbindingen

Hans Peter Verroen, lid dagelijks bestuur Brabantse Delta, zegt dat dit plan ook rekening houdt met de biodiversiteit van het gebied. ,,De slotgracht wordt verbonden aan een ecologische verbindingszone naar de verderop gelegen waterpoeltjes. Hierdoor kunnen bepaalde diersoorten zich in het water huisvesten of voortplanten. Een voorbeeld van een diersoort die dat kan is de boomkikker.”

Flinke klus

De gracht komt er uit te zien zoals het er vierhonderd jaar geleden uit zag. Het verschil wordt wel dat ze deze gracht niet zo diep maken als hoe het er oorspronkelijk uit zag, het wordt een halve meter diep. In totaal wordt het 20.000 kubieke meter. De partijen hopen dat ze in april de vergunning krijgen en dat ze aan het begin van de zomer kunnen starten. Ze willen graag de buien van het najaar voorblijven.

Lees ookKasteel van Wouw wordt onderdeel van Zuiderwaterlinie.