Bergen op Zoom

Historische tour in het ondergrondse Bergen op Zoom

De VVV Brabantse Wal geeft mensen weer de mogelijkheid een kijkje te nemen in het ondergrondse Bergen op Zoom

Redactie Redactie

De VVV Brabantse Wal geeft mensen vanaf zaterdag 23 februari weer de mogelijkheid een kijkje te nemen in het ondergrondse Bergen op Zoom. De tour zal wekelijks worden gehouden.

Bezoekers kunnen vier of vijf verschillende monumentale kelders in de binnenstad van Bergen op Zoom bezoeken onder leiding van een gids. Aan het einde van de tour kunnen bezoekers in de laatste kelder nog genieten van een hapje en een drankje.

Kelders

Er is keus uit zes verschillende monumentale kelders. In de synagoge wordt er verteld over het gebruik van de kelders toen het nog als gebedsruimte in gebruik was. Op de Blauwehandstraat 32, de vroegere locatie van de brouwerij van de markies, wordt er dieper op ingegaan hoe de ambacht van de wolververs te werk ging.

Op de Kremerstraat 25 wordt nog steeds hetzelfde werk gedaan als waar het mee begon: het kweken van aard- en oesterzwammen. In de Potterstraat zal onder de bezielende leiding van architect Jan Weyts de historie van deze kelder uit de doeken worden gedaan.

In de Lievevrouwestraat zijn er nog twee kelders met een bijzonder verhaal. Op nummer 10 was er jaren geleden de bekende Stoelematramp. Wat er misging, hoeveel doden en gewonden er waren en wat de impact was van de ontploffing wordt allemaal verteld. Op nummer 19 werd ooit een moord gepleegd. Ook daarover kom je alles te weten.

Afsluiting

Elke tour wordt afgesloten met een hapje en een drankje. Dat vindt plaats of in de kelder van Andere Koek (Lievevrouwestraat 36) of bij Oase (Fortuinstraat 3).