Woensdrecht

Hondenlosloop­gebied in Woensdrecht moet na 14 jaar sluiten

Videospeler wordt geladen.
Huidige tijd 0:00
Tijdsduur 0:00
Geladen: 0%
Streamtype LIVE
Resterende tijd 0:00
 
1x
    • Hoofdstukken
    • beschrijvingen uit, geselecteerd
    • ondertiteling uit, geselecteerd

      Liselotte de Lobel Liselotte de Lobel

      Het hondenlosloopgebied aan de Onderstal in Woensdrecht verdwijnt. Het gebied staat volgens Natuurmonumenten onder druk en past niet bij de natuurdoelen. Hoewel de gemeente alternatieve locaties biedt, is bewoonster Els van den Berg niet tevreden.

      Dagelijks komt Els, inwoner van Hoogerheide, in het omheinde losloopgebied. Ze heeft twee hazenwindhonden en een Podenco Andaluz, waarmee ze elke dag in het parkje loopt. Binnenkort gaat dat niet meer, want in mei wordt het gebied afgesloten. Els kwam daar via een appje van een kennis achter.

      “Ik kreeg via een whatsappberichtje van een kennis een screenshot van een bericht in een plaatselijkblad met ‘wist jij dit?’ Vervolgens is een paar dagen later dit bord er gekomen.” De grootste vraag waar Els mee zit is ‘waarom?’, want het losloopgebied ligt er al zo’n veertien jaar.

      Alternatieve locaties

      Het losloopgebied van zo’n anderhalve hectare is er in 2011 gekomen. Volgens Els kwam dat na aanleiding van een voorval tussen twee mensen met aangelijnde honden. “Toen kwam iemand van Natuurmonumenten op het idee om hondeneigenaren een eigen stukje te geven, waar honden los kunnen lopen. Daar waren we en zijn we heel blij mee.”

      Het bord waarop staat dat het losloogbied verdwijnt (foto: ZuidWest Update)

      Voor de bewoonster uit Hoogerheide voelt het nu of dat haar ontnomen wordt, want de alternatieven ziet ze niet zitten. Onder aan het bord met de aankondiging van de sluiting, biedt de gemeente drie ander locaties aan waar honden los mogen lopen. Het gaat om de Fortuinstraat in Woensdrecht, de Plesmanlaan in Hoogerheide en de Oude Postbaan in Putte. Die locaties ziet de bewoonster uit Hoogerheide niet zitten.

      Volgens Els zijn dat ‘veredelde poepstroken’. ”Dat zijn geen losloopvelden. Je hond mag er los poepen, maar verder kunnen ze er niks. Het is daar niet verrijkt en hier wel.” De locatie in Putte kent ze nog niet, want daar zou ze met de auto naartoe moeten. “En hoe duurzaam is dat dan?”, vraagt ze zich af.

      In strijd met natuurdoelen

      Volgens Fred Prak, persvoorlichter bij Natuurmonumenten, ligt de sluiting van het veld aan de natuur die in het gebied onder druk staat. ”Wij sluiten dit losloopgebied vanwege bijzondere natuurwaarden zoals de Grauwe Klauwier die in het gebied broedt.” Wat volgens Prak ook een rol speelt zijn de afspraken die Natuurmonumenten heeft met de provincie. Voor de gemaakte afspraken krijgen ze subsidie. “Zodat wij het passende beheer kunnen uitvoeren dat gericht is op de natuurdoelen.”

      Een hondenlosloopgebied past helaas volgens Prak niet bij die natuurdoelen. “De natuur (planten en dieren, red.) kunnen niet verhuizen naar een ander gebied, gelukkig zijn er voor hondenbezitters alternatieve gebieden in de directe omgeving.” Els heeft haar vraagtekens bij de beredenering. “Het is altijd al een kwetsbaargebied geweest. Wat is er dan veranderd aan de polder en dit losloopgebied waardoor het nu kwetsbaarder is?”