Geen regio geselecteerd

Honderden bootjes op tentoonstelling scheepsmodelbouw

Redactie Redactie

Fans van modelboten in de regio kunnen hun hart ophalen bij de eerste tentoonstelling van de Scheepsmodelbouwvereniging Tholen. Op 18 en 19 januari zijn er honderden modellen van schepen en boten te bewonderen.

 

De organisatie is in handen van Johan van Heiningen en John Moerland van Scheepsmodelbouwvereniging Tholen. De passie voor hun hobby is uitgegroeid tot een uitgebreide tentoonstelling in sporthal Meulvliet in Tholen. Samen met andere bouwverenigingen laten ze honderden modellen zien.

Johan van Heiningen is al dertig jaar bezig met het bouwen van scheepsmodellen. Sinds een paar jaar is ook zijn buurman John Moerland zeer actief. Samen hebben ze Scheepsmodelbouwvereniging Tholen opgericht. Hun passie voor modelbouw delen ze uitbundig op Facebook, waar ze veel contact leggen met andere bouwers over de hele wereld. “We hebben connecties met bijvoorbeeld mensen uit Hong Kong”, vertelt Van Heiningen. “Die zijn in november nog in Nederland geweest. Heb ik ze even allerlei schepen laten zien die aan de haven lagen. Vonden ze prachtig.”

Tijdrovende hobby

Het bouwen van schepen doen ze graag samen. Het maken van die boten kost veel tijd. “Met sommige boten ben je soms één à twee jaar bezig”, zegt Moerland. “Maar dat doe je graag, want het is je hobby. Je moet er wel veel geduld voor hebben.” Als de boten af zijn, worden ze meegenomen naar het water om de bootjes uit te testen. “Dan laten we ze lekker varen. De boten kunnen we zelf besturen en het signaal reikt tot wel één kilometer.”

Tentoonstelling

Maar ze wilden meer dan alleen bouwen en varen met hun eigen bootjes. Samen organiseerden ze een evenement op Facebook om de boten tentoon te stellen aan geïnteresseerd publiek. Er blijkt veel animo te zijn. “We hebben nu al 3000 tot 4000 man bereikt. Dat er zoveel publiek op afkomt, hadden wij nooit durven dromen. Dit is de eerste editie, maar er zullen nog velen volgen. Reken daar maar op.”

De tentoonstelling vindt plaats op vrijdag 18 januari van 19:00 uur tot 22:30 en zaterdag 19 januari de hele dag. In sporthal Meulvliet aan de Zoekweg 8 in Tholen.