Heerle

Honderden mensen trotseren hitte voor garagesale in Heerle

Deze familie verkocht spullen voor een opvangtehuis voor kinderen in Ghana.

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

In Heerle was deze zondag de jaarlijkse garagesale. Zeventig huizen openden hun garagedeuren of voortuinen voor bezoekers die op zoek waren naar koopjes, prullaria en misschien wel verborgen schatten. En ondanks de zinderende hitte was de opkomst erg hoog.

Op het kerkplein staat garage sale-organisator Pierre Kerstens samen met zijn vriendin Helga Bervoets. Ze delen plattegronden en looproutes uit aan de bezoekers van de garagesale. In de schaduw, want zelfs in de ochtend was het al aardig warm. “Het verbaast ons wel een beetje hoeveel mensen er al zijn gekomen”, geeft het stel toe.

Het is voor Kertsens de vijfde keer dat hij het evenement organiseert. “Samen met mijn buurvrouw”, vertelt hij. “En mijn vriendin helpt een handje mee. We zijn maar met een klein groepje dus.” Dat vinden ze overigens niet erg. “Het neemt wel wat meer van je tijd in beslag, maar het werkt heel fijn zo.”

Verspreid door het dorp zijn versierde voortuinen en garages te zien. “Alle deelnemers hebben gele ballonnen gekregen zodat ze daarmee kunnen laten zien dat ze meedoen aan de garagesale”, vervolgt Kerstens.

Goed doel

Zo ook in de Wilgenstraat. Daar zit een familie achter grote tafels vol met spullen. Er liggen bijvoorbeeld kledingstukken, koffiezetapparaten, kinderspeelgoed. Miriam en Hamza verkopen de spullen voor een opvangtehuis voor kinderen in Ghana.

“In het voorjaar van 2022 hebben we een grote container vol met dezelfde soort spullen naar Ghana gestuurd”, legt Miriam uit. Samen met haar vriend Hamza en haar vader Ben, zijn ze wekenlang de wijde omgeving afgereisd om spullen te verzamelen. “Na werktijd, op zondagen, dat was een hele klus.”

Ze haalden zoveel spullen op, dat een deel niet in de container paste. “Dus die spullen verkopen we nu op rommelmarkten en bij deze garagesale.” Hamza vult aan: “De spullen zijn naar het noorden van Ghana gegaan. Het geld dat we ophalen van de overgebleven spullen gaat naar een opvangtehuis voor kinderen.”

Dorpsmentaliteit

Er komen ongeveer tussen de 1000 à 1500 bezoekers op de garagesale af menen Kerstens en Bervoets. “De garagesale veroorzaakt reuring. Je krijgt er een heel dorp door op de been”, verklaart Bervoets. “Bovendien is het ook gewoon sociaal. Je maakt weer eens een praatje met elkaar, het versterkt de dorpsmentaliteit. En je bent lekker buiten”, vult Kerstens haar aan. “Dat is met dit weer helemaal geen straf.”

Deze garage lag vol met spellen.