Wouw

Honingboom ter ere van 750 jaar Norbertinessenklooster: ‘Teken van kracht en een goede toekomst’

Daphne Haverkamp Daphne Haverkamp

Terwijl het water van de fontein in het Catharinapark in Wouw op de achtergrond klettert, scheppen burgemeester Han van Midden en zuster Maria Magdalena van Bussel zand in het gat bij de net geplante honingboom. “Deze boom is het symbool van de toekomst.”

Ter ere van het 750 jaar oude Nortbertinessenklooster, was er een jubileumjaar georganiseerd. “De zusters stonden stil bij 750 jaar onafgebroken leven in en rond het klooster”, legt zuster Maria Magdalena van Bussel uit.

Van stad naar stad

De gemeenschap bestaat sinds 1322, maar waarschijnlijk ligt de echte oorsprong nog verder terug in de tijd. Het klooster is officieel in Wouw gesticht. Door terugkerende overstromingen moesten de zusters in die tijd uitwijken naar Breda.

Op die plek hebben zij drie eeuwen gewoond. Ze waren zelfvoorzienend, en hadden onder andere akkers en vee. “Uiteindelijk moesten de zusters opnieuw vertrekken. Dit keer door de Reformatie van Breda. Door Protestanten werden zij gedwongen hun plaats te verlaten. Ze vestigden zich daarom vanaf 1647 in Oosterhout.”

Geloof in een goede toekomst

Het jubileumjaar liep van oktober 2021 tot november 2022. In Breda en Oosterhout waren verschillende activiteiten te doen. Zo waren er muziekevenementen en is er een jubileumboek uitgebracht. Ter afsluiting van dit jubileumjaar is er een Honingboom geplant. Enkele zusters uit het klooster waren aanwezig.

Kinderen van Kindcentrum de Stappen uit Wouw gaven tekeningen aan de zusters. Ze spraken samen over hoe ze de toekomst voor zich zien. Daarnaast kregen de kinderen ook Oosterhoutse kaneelstokken.

De zusters kijken dankbaar terug op het verleden. “Voor ons symboliseert deze boom niet alleen het einde van het jubileum, maar ook voor kracht en de toekomst. De boom geeft ons kracht om door te gaan”, aldus zuster Maria Magdalena van Bussel.