Hoogerheide

Hoogerheide kan gratis sporten in nieuwe beweegtuin

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

In Hoogerheide kun je voortaan gratis sporten in de nieuwe beweegtuin. Wethouders Jeffrey van Agtmaal en Lars van der Beek hebben de beweegtuin zondagochtend officieel geopend.

De beweegtuin in Hoogerheide is een deel van het Philomenapark waarin speciale sporttoestellen staan voor buiten. Daarop kan jong en oud een training doen om fit te worden of te blijven. De beweegtuin is open voor iedereen en gratis toegankelijk. Hierdoor is het heel laagdrempelig om te gaan sporten.

12 sporttoestellen voor alle leeftijden

Het idee voor de beweegtuin kwam van het Dorpsplatform Hoogerheide. Eline de Lange is voorzitter van het dorpsplatform. “We hebben 12 toestellen toegevoegd, waarvan alle toestellen voor jong en oud toegankelijk zijn. Dus ook voor mensen boven de 60 die zeggen ‘nou ik zou eigenlijk wel wat willen doen aan m’n gezondheid’.”

Wethouder Jeffrey van Agtmaal is blij dat de gemeente Woensdrecht heeft mee kunnen helpen de beweegtuin aan te leggen. “Alle inwoners kunnen hier komen sporten. We zien het echt als een win-win-situatie. Het is jong-oud, maar het is ook voor de mensen die zelf de drempel te hoog vinden om ergens anders te gaan sporten. Ook ons eigen personeel zou bijvoorbeeld hier tussen de middag gewoon eens even ontspanning kunnen vinden en af en toe ‘s van de apparaten gebruik kunnen maken.”

Volledige body workout

De apparaten in de beweegtuin van Hoogerheide zijn heel precies uitgezocht. Je kunt er alle belangrijk spieren in je lijf mee trainen, zo legt Sam Hellinga van Anytime Fitness uit. “Als je dit park bezoekt, kun je een volledige body workout doen. Van boven tot onder, hartstikke leuk. Het is goed voor je, je voelt je energieker. Een stukje voeding hoort er natuurlijk ook bij; het is niet alleen sporten. Ik zou zeggen ‘kom lekker van die bank af’ en ga bewegen.”

Het dorpsplatform richt zich natuurlijk vooral op de eigen kern Hoogerheide. Maar De Lange wil andere dorpen wel helpen als ze ook een beweegtuin willen aanleggen. “Het kan wel gebeuren dat als andere gemeentes in de omgeving zeggen van ‘joh, ik vind het wel echt een super initiatief, dat we ze kunnen ondersteunen van ‘hoe kom je nu tot zo’n park?’ Maar wij gaan zelf daar geen eigen invulling aan geven.”

Mooi project op mooie locatie

Van Agtmaal is enthousiast en hoopt dat de beweegtuin een succes zal zijn. Dan kan Hoogerheide inderdaad een voorbeeld zijn voor andere dorpen in de regio. “We zijn benieuwd. Ik hoop dat het een succes wordt, althans, dat denk ik ook wel,” aldus de wethouder. “Het is gewoon een mooi project en het is een goeie locatie. En ik verwacht dat er veel gebruik van wordt gemaakt.”