Hoogerheide krijgt een volledig geautomatiseerde boerderijwinkel

De nieuwe boerderijwinkel Hoeve Melsen aan de Raadhuisstraat in Hoogerheide. (Foto: Nic Melsen)
Inwoners van Hoogerheide kunnen binnenkort hun groente en fruit halen in de volledig geautomatiseerde boerderijwinkel Hoeve Melsen van Nic Melsen en Jessy de Rond. In de winkel komen automaten te staan waar onder andere producten van bedrijven in de omgeving komen te liggen.
Op dit moment wordt er nog hard geklust in de winkel aan de Raadhuisstraat in Hoogerheide. “Het straatbeeld is op een reclamebord na af. Het stucwerk binnen is al gedaan. Nu zijn we bezig met de verlichtingen”, begint Melsen.
Lokaal
In de winkel komen zes automaten te staan waar groente en fruit in ligt. “We gaan voornamelijk seizoensproducten verkopen zoals asperges, kersen, appels, aardappelen en aardbeien.” De producten komen zoveel mogelijk uit de eigen regio. Daarvoor werken ze samen met verschillende bedrijven. “Wij kopen het in bij de bedrijven en we verkopen het weer in de winkel.”
De ondernemer gaat verder: “De asperges komen bij het bedrijf van De Weert vandaan en de vruchtensappen zijn van Schulpsappen.” Zijn eigen ouders hebben een fruitbedrijf die fruit leveren aan Schulpsappen. “Indirect is dat dus ook een lokaal product”, vult hij aan.
Naast de lokale producten zijn er ook sinaasappelen, kiwi’s en mandarijnen te koop. “Mijn broer werkt op de groothandel in Antwerpen, dus daar kunnen we dat inkopen.” Dat wil niet zeggen dat er minder lokale producten in de winkel liggen. “Het zijn eerst de seizoensproducten uit de regio en dat vullen we aan met producten die we op de groothandel inkopen”, verduidelijkt Melsen.
Idee
De ouders van Melsen hebben naast hun fruitbedrijf ook een boerderijwinkel. Wanneer de winkel dicht is kunnen klanten iets kopen uit een automaat. “Dat liep goed, vooral in het buitengebied. We zijn ook gaan kijken bij andere winkels in het land om te zien hoe zij het doen.” Daar hebben de twee ideeën opgedaan.
“We zagen dat sommige winkels één betaalautomaat hadden voor meerdere groente- en fruitautomaten. Dan kan je maar één klant per keer helpen, omdat de rest dan moet wachten. Wij hebben op elke automaat een aparte betaaltablet gerealiseerd. Zo kunnen we zes mensen tegelijk helpen.”
Nog een voordeel van de boerderijwinkel op deze manier is dat er niet altijd iemand in de winkel hoeft te staan. “We komen er alleen om bij te vullen.” Wanneer de winkel opent, hangt af van wanneer de werkzaamheden klaar zijn. “We hopen ergens midden april klaar te zijn en open te kunnen”, sluit Melsen af.