West-Brabant

Hoogste aantal nieuwbouwwoningen sinds 2009

Foto: © Nationale Beeldbank

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Vorig jaar werden er in Nederland bijna 66.000 nieuwbouwwoningen gebouwd. Dat is het hoogste aantal sinds 2009. In Bergen op Zoom groeide de woningvoorraad zelfs harder dan het landelijk gemiddelde.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakte de nieuwbouwcijfers bekend. Waarschijnlijk zijn het er in werkelijkheid nog meer, want dit zijn pas de voorlopige cijfers voor 2018. Het CBS verwacht nog wat meer gegevens binnen te krijgen.

Bergen op Zoom op kop

In onze regio was Bergen op Zoom een grote groeier. Er werden daar vorig jaar maar liefst 346 woningen gebouwd. Hierdoor groeide de totale woningvoorraad in Bergen op Zoom meer dan in de meeste andere Nederlandse steden. De groei in Roosendaal en Woensdrecht lag onder het gemiddelde. Roosendaal kreeg er 63 woningen bij en Woensdrecht bouwde er 27.

Ruim 7.800.000

Het totaal aantal woningen in Nederland was op 1 januari 2019 ruim 7.800.000. Dat zijn er bijna 74.000 meer dan het jaar er voor. Meer dus dan door nieuwbouw alleen. Het aantal woningen kan namelijk ook toenemen door het verbouwen van bestaande gebouwen. Bijvoorbeeld door een kantoorpand om te bouwen tot appartementencomplex.

Het CBS verwacht in mei van dit jaar alle cijfers over 2018 binnen te hebben. Dan pas komen de definitieve cijfers over het aantal nieuwbouwwoningen in Nederland.