Bosschenhoofd

Hooguit rek voor jaarlijks 2 of 3 festivals op vliegveld

De opbouw van Free Your Mind, afgelopen jaar.

Herbert Kats Herbert Kats

Halderberge werkt aan een nieuw evenementenbeleid. Dat moet duidelijk maken hoeveel van dergelijke activiteiten op Breda International Airport (BIA) gehouden mogen worden.

Meerdaagse festivals als Free Your Mind kunnen in principe niet meer dan twee of drie keer per jaar worden gehouden. Tijdens zo’n grootschalig festival moet het vliegverkeer namelijk worden stilgelegd.

Voor Free Your Mind werden de vluchten in de loop van jongstleden woensdag stilgelegd voor de opbouw. In de loop van zondag kon het luchtverkeer worden hervat. “Dus dat zijn al best wat dagen”, aldus gemeentewoordvoerder Marjolein Bömer.

Duidelijkheid

Zij meldt: “Er zit nu in principe geen restrictie op het aantal evenementen op Breda International Airport. Elke aanvraag wordt behandeld. Maar voor grotere evenementen (zoals Free Your Mind) moet het vliegverkeer stilgelegd worden. Dat mag van het vliegveld maximaal vijf dagen per jaar.”

Wethouder Thomas Melisse liet al eens doorschemeren dat hij op zich niet tegen meer festivals op het vliegveld is. Nieuw beleid moet helder maken wat er wel en niet kan. Woordvoerder Bömer: “We gaan een beleid maken waarin we wel duidelijk gaan maken hoeveel evenementen er op BIA mogen plaatsvinden. Om duidelijkheid te geven aan omwonenden.” De gemeente verwacht dat de kwestie eind dit jaar, begin volgend jaar in de raad wordt behandeld.

Verkeersoverlast

Overigens verliep de tweede editie van het Free Your Mind festival volgens de gemeente goed. “We hebben een klein aantal meldingen van overlast binnen gekregen. Die gingen met name over verkeersoverlast”, aldus Bömer. Halderberge gaat de gang van zaken nog nader bespreken met de organisatie en buurgemeente Rucphen.

Het parkeerterrein dat gebruikt zou worden, was zaterdag door de regenval onbruikbaar geworden. De grond was té nat. Halderberge heeft dit in overleg kunnen oplossen.