Bergen op Zoom

Hoortoestel nog belangrijker in anderhalvemetersamenleving

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Een goed werkend hoortoestel is cruciaal voor het dagelijks leven van veel mensen. Daarom is de audicien ook een vitaal beroep in de coronacrisis. Bij All Ears Hoorzorg in Bergen op Zoom hebben ze hun werkzaamheden zo aangepast, dat ze hun klanten gewoon kunnen blijven helpen.

Er moet meer afstand gehouden worden en er wordt veel gebruik gemaakt van videobellen. Juist daarom is het belangrijk dat je hoortoestel het goed doet. De audicien is dan ook een vitaal beroep en mag doorwerken tijdens de coronacrisis. Dat vraagt wel om aanpassingen in de manier van werken, legt audicien Mariëlle Rovers van All Ears Hoorzorg uit. “Wij zijn een vitaal beroep, maar ook een contactberoep. Dus het is ontzettend belangrijk dat we ons houden aan de hygiëneregels die het RIVM heeft opgesteld.”

Het personeel houdt zo veel mogelijk anderhalve meter afstand en er staan overal in de winkel pompjes met desinfecterende gel, ook voor de klanten. Maar een audicien zal soms dichterbij moeten komen dan anderhalve meter. “Dan maken we gebruik van mondkapjes, beschermingsbril, handschoentjes. Zowel voor onszelf, maar zeker ook eventueel voor de klant, als de klant dat op prijs stelt,” aldus Rovers.

Hoortoestel inregelen op afstand

Maar All Ears Hoorzorg gaat nog een stapje verder, vult ze aan. “We hebben bijvoorbeeld een sterilisatieapparaat aangeschaft, waarbij we attributen die we gebruiken, of dat nou de mondkapjes zijn, de apparatuur om in oren te kijken, de otoscoop, die kunnen we allemaal in het sterilisatieapparaat leggen. Zodat we altijd hygiënisch kunnen werken, bij elke klant weer.”

Klanten kunnen er ook voor kiezen om spullen thuis te laten bezorgen, zodat ze niet naar de winkel hoeven komen. All Ears Hoorzorg heeft daar afspraken over gemaakt met hun leveranciers. Die zorgen er dan voor dat de apparaten op afstand worden ingesteld of geprogrammeerd. “En dat is alleen maar mooi. Ook voor de toekomst, ook als corona wat stiller wordt hebben we daar, denk ik, alleen maar profijt van,” verwacht Rovers.

Hoortoestel aansluiten op apparatuur

Door de coronacrisis is voor veel mensen niet alleen de manier van werken veranderd, maar ook de manier van communiceren. Als je wel bij elkaar in de buurt bent, moet je meer afstand houden dan anders. Maar er is vooral veel meer videobellen, zoals tijdens online vergaderingen. Dat kan lastig zijn als je hoorproblemen hebt.

“Er is een mogelijkheid dat mensen apparatuur combineren met hun hoortoestellen. Een bluetoothapparaat, een streamer,” legt Rovers uit. Als het geluid rechtstreeks op je hoortoestel binnenkomt, is de kwaliteit beter dan als je het van een afstand uit een luidspreker moet opvangen.

Winkel bezoeken op afspraak

Rovers en haar collega’s willen klanten graag zo goed mogelijk blijven helpen tijdens de coronacrisis. Daarom vragen ze of je eerst even een afspraak wilt maken, voordat je in Bergen op Zoom naar de winkel komt. Dan wordt het in de winkel nooit te druk en kan iedereen prima anderhalve meter afstand houden.