Bergen op Zoom

Horeca gaat open, maatregelen versoepelen… wanneer komen de kermissen aan bod?

Han Verbeem Han Verbeem

Raadslid Rian Govers-Gabriëls van Lokaal Realisme wil dat de gemeente Bergen op Zoom zich tot het uiterste inspant om de stad als kermisstad te behouden. Want veel ondernemers staat het water tot aan de lippen en daarmee is een snelle herstart van de kermissen noodzakelijk, benadrukt ze. Dat schrijft ze in een brief aan het Bergse college van B&W. Bergse kermisondernemers zijn blij met deze actie.

Openluchtevenementen vanaf 19 mei

“We bevinden ons al geruime tijd in vrijheidsbeperkende regelgeving vanwege de huidige Covid-19 pandemie”, merkt de briefschrijfster op en heeft alle begrip daarvoor. Maar tegelijk constateert ze: “In de persconferentie van deze week is aangekondigd dat de openluchtcultuur vanaf 19 mei weer open mag, mits de daling van het aantal ziekenhuisopnames doorzet.” Een kermis is ook openluchtcultuur, benadrukt ze. “De kermiscultuur hoort al jaar en dag bij Bergen op Zoom”, schrijft Govers-Gabriëls.

Kermiscultuur onmisbaar

Bergen op Zoom is van oudsher een kermisstad, zo merkt het raadslid op, voortgekomen uit de traditie van de Middeleeuwse jaarmarkten. “De kermis is onmisbaar, met plezier voor jong en oud.” De vreugde hebben we allemaal nodig, stelt het raadslid. “Kermis is een traditie, generatie op generatie en dat mag niet verloren gaan! Zeker de kermisstad Bergen op Zoom moet nu kansen geboden worden.”

Binnen zes uur opgebouwd

Daarom doet ze een oproep aan het Bergse college om alles in het werk te stellen een snelle opbouw van de kermis in de Scheldestad mogelijk te maken. En ondernemer Gilbert de Poorter is blij met deze actie want als het aan hem ligt gaat hij liever vandaag nog dan morgen aan de slag. Deze week staan de kermisattracties van hem en zijn zoon opgesteld aan de Calandweg, voor een technische controle. Mocht blijken dat op 1 juni weer kermissen mogelijk zijn, dan is de familie De Poorter en in elk geval klaar voor. “Deze is binnen zes uur opgebouwd”, zegt De Poorter – wijzend naar de X-Factory van zoon.

Zwaar jaar

De ondernemers hebben zoals alle exploitanten een zwaar jaar achter de rug, en kunnen moeite het hoofd boven water te houden. Maar het zal wel goed komen, verwacht De Poorter, want hij heeft vertrouwen in de toekomst. En als de kermissen weer beginnen, hoopt hij dat veel mensen een extra bezoekje zullen brengen. “En daarmee de getroffen ondernemers ondersteunen.”