Bergen op Zoom

Horeca-studenten creëren de Smaakwagen: ‘Vanaf nu volledig inzetbaar’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Drie studenten van de hotelschool in Bergen op Zoom hebben een foodtruck gebouwd. Sam, Ivy en Kyra noemen hun creatie ‘De Smaakwagen’. Woensdag was de feestelijke onthulling.

In plaats van een stage hebben de derdejaars studenten van Curio het Talent ontwikkel programma (TOP) gevolgd. Het doel van dit programma is, zoals de naam al doet verraden, het ontwikkelen van een of meerdere talenten. In dit geval is er gekozen voor het talent ondernemerschap. Ze zijn letterlijk vanaf nul begonnen, en hebben door middel van sterke pitches subsidies gekregen om de Smaakwagen te betalen. Het gaat in totaal om ongeveer dertigduizend euro. ‘’Ik ben super trots op het behaalde resultaat’’, vertelt stagecoördinator Conny van der Horst. ‘’We wisten wel dat we een foodtruck wilden, maar dat het zó gaaf zou worden, dat hadden we echt niet verwacht.’’

Uiterlijk

Sam Schillemans, een van de studenten, is verantwoordelijk voor het uiterlijk van de bus. ‘’Ik heb voor neutrale kleuren gekozen, zodat het een blank canvas is waar je van kan maken wat je wil.’’ Sam is ook verantwoordelijk voor het logo en de website. ‘’Ik wilde ervoor zorgen dat we goed vindbaar zijn en dat het meteen duidelijk is waar we voor staan.’’ Er komt bij het ontwerpen van een foodtruck meer kijken dan verwacht. ‘’Je moet met alles rekening houden. Welke foodtruck ga je kiezen? Hoe wordt het gebouwd? Waar en door wie? Wat komt er allemaal in? De truck is bespoten, beplakt en gestickerd. Je moet over alles nadenken.’’

In het diepe

Ivy van Eersel omschrijft haarzelf als een chaotisch mens. ‘’Toen ik dat uitsprak, zei onze stagecoördinator tegen mij: ‘nou, dan ga jij de planning maar regelen.’ Ik werd dus echt in het diepe gegooid.’’ Dat heeft gelukkig goed uitgepakt. ‘’Het was een hele leerzame ervaring, je komt jezelf gigantisch tegen. Maar het was heel leuk, het is zo’n ongelofelijk proces.’’

Het is zo’n ongelofelijk proces

De passies van studente Kyra van der Burg, reizen en nieuwe culturen leren kennen, zijn goed terug te zien in de Smaakwagen. ‘’Met een foodtruck kan je natuurlijk reizen’’, vertelt ze. ‘’Waar je het nog meer aan ziet, is de wereldkaart.’’ Ze wijst naar de grote, witte wereldkaartsticker op het plafond. ‘’En natuurlijk food-truck. Eten is cultuur. En in deze foodtruck kan je alle soorten eten maken!’’

Veel ruimte

De foodtruck blijft eigendom van Curio, en kan ingehuurd worden voor verschillende evenementen. Maar het is ook een kans voor een groep nieuwe studenten om een eigen onderneming te starten. ‘’Alles wat je nodig hebt zit in de Smaakwagen’’, vertelt Sam. ‘’Ze zouden er een pizzatent van kunnen maken, maar ook een sushitent.’’ De Smaakwagen beschikt over een grote oven, een bakplaat en twee frietpannen. ‘’Er zit geen motor in, dus er is veel plek om spullen in op te slaan. Er is zoveel ruimte, het is echt niet normaal.’’