Roosendaal

Horeca wederom getroffen door strengere coronamaatregelen

Maarten Elst Maarten Elst

Vanaf dinsdagavond 18 uur worden de coronamaatregelen landelijk aangescherpt. Ook West-Brabantse horecagelegenheden krijgen nieuwe coronamaatregelen opgelegd. Zo moeten eet- en drinkgelegenheden onder andere voor tien uur ‘s avonds de deuren sluiten en mogen ze vanaf negen uur ‘s avonds geen nieuwe bezoekers meer toelaten. Het Roosendaalse restaurant Captain Cook’s in Roosendaal worstelt met de nieuwe opgelegde maatregelen.

Door: Maarten Elst en Esmee van den Heuvel

En opnieuw krijgen horecagelegenheden in West-Brabant te maken met strengere maatregelen. Maandagavond kondigden minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge aan dat eet- en drinkgelegenheden om 22 uur ‘s avonds de deuren moeten sluiten. Vanaf 21 uur mogen er geen nieuwe gasten meer worden binnengelaten en moet de muziek uit. Ook mogen er maximaal dertig mensen binnen in de horecagelegenheid zitten en maximaal veertig op het eventuele terras.

Ruimte

Enigszins verbijsterd vernam Erwin Heijkamp, uitbater van restaurant Captain Cook’s in Roosendaal, naar de persconferentie. ,,Dat er maatregelen zouden komen, was duidelijk, maar zo streng had ik ze niet verwacht”, vertelt Heijkamp. ,,Er verandert veel weer. ‘Weer’ moet ik er helaas bij zeggen. We zitten nog met veel vragen. Zo is er bijvoorbeeld geen grootte van de binnenruimte in vierkante meter aangegeven. Ook is het begrip ruimte niet helemaal omkaderd. Zo hebben we een bovenetage, maar ik heb tot op heden nog geen idee of ik die ruimte als aparte ruimte mag zien of dat we eventueel met afscheidingen moeten gaan werken.”

Afhaalopties

De horeca lijkt terug bij af. Net als aan het begin van de coronacrisis lijken veel restaurants de afhaalkaarten weer boven tafel te moeten halen. Captain Cook’s maakt, net als begin maart, geen gebruik van deze optie. ,,Laat ik vooropstellen dat ik het heel goed vind dat collega-ondernemers dit wel doen. Wij hebben besloten dit niet te doen. Ikzelf ben van mening dat je de besmettingskansen juist verplaatst van de horecagelegenheden naar achter de voordeur bij mensen thuis. Klanten laten een afhaalmaaltijd thuisbezorgen en vanaf dan is de controle weg. Nogmaals, we zitten met veel vragen waar we tot op heden nog geen antwoorden op hebben.”