Bergen op Zoom

Hotelhouder: optreden Petter desastreus voor Bergse toerisme

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Even leek het erop dat de Bergse horeca aan zijn herstel kon beginnen. Maar sinds de coronapiek in Bergen op Zoom en de persconferentie van 10 augustus is het weer helemaal mis, zegt Jeroen van Maurik van hotel Old Dutch: “Alle reserveringen van toeristen en zakelijke klanten zijn abrupt geannuleerd.”

In april noemde Van Maurik zijn hotel nog een spookhotel. Mensen boekten mondjesmaat een hotelkamer. “De bezoekers bleven weg, boekingen werden geannuleerd en het werd gewoon een leeg hotel”, aldus van Maurik. Gelukkig voor de hotelbranche besloten veel mensen een vakantie in eigen land te boeken. Het aantal geboekte hotelkamers nam toe en het herstel kon beginnen, zo leek het.

Ongelukkige dingen gezegd

Tot een week of twee geleden. “Bergen op Zoom kwam op de kaart naar aanleiding van de corona-piek. De burgemeester heeft een persconferentie gehouden waarin wat ongelukkige dingen zijn gezegd met desastreuze gevolgen voor het toerisme in Bergen op Zoom”, zegt de hotelbaas over het kantelpunt. Belgen waren niet langer welkom in Bergen op Zoom. Een oproep die zeker op social media een eigen leven ging leiden.

Deuk in imago

Het gevolg was dan ook, dat toeristen massaal hun boekingen hebben geannuleerd. Ook de zakelijke klanten mijden Bergen op Zoom zo veel mogelijk en zelfs leveranciers van het hotel aan de Stationsstraat geven aan liever even uit de buurt te blijven. Een flinke deuk in het imago van de stad, concludeert de Bergse hotelier.

Reactie gemeente

Ook bij de gemeente zijn geluiden binnengekomen over minder reserveringen bij bedrijven. Tegelijkertijd kwamen daar ook verontwaardigde geluiden binnen over de grote hoeveelheid Belgen in de stad. “De burgemeester heeft gezegd het altijd fijn te vinden als Belgen hier naartoe komen, maar het advies was op dat moment om even niet te komen. Daar kunnen we nog steeds achter staan”, zegt een gemeentewoordvoerder. “Het ging toch om het voorkomen van meer besmettingen in de stad.”