Bergen op Zoom

Hubkes als symbool van hoop: ‘Corona is de hondsdolheid van deze tijd’

Han Verbeem Han Verbeem

Op 3 november liggen ook bij de West-Brabantse bakkers weer de hubkes in de winkel. Deze broodjes vinden hun oorsprong in de katholieke traditie en zijn alleen te koop op deze feestdag van Sint Hubertus, de beschermheilige van de jagers. In Bergen op Zoom ging pastor Verbeek vóór het begin van de verkoop de winkels langs om de Hubkes in te zegenen, zoals bij bakkerij Van Oers aan de Antwerpsestraatweg.

Hubkes worden al sinds de Middeleeuwen gebakken in Brabant. Volgens de overlevering zouden de ingezegende broodjes bescherming bieden tegen hondsdolheid en andere ziekten. In het verleden werden de hubkes ook aan de jachthonden gegeven. Tegenwoordig zijn de broodjes vooral bekend als lekkernij voor de liefhebbers. Ze zijn er in drie smaken: naturel, met rozijnen en met anijs.

Verkoop in alle vroegte gestart

Angelina van Oers vertelt dat er dit jaar zo’n vierduizend hubkes uit de oven zijn gekomen. De winkel is dinsdagmorgen om zes uur al geopend. Ook in de vestiging in winkelcentrum Het Kompas worden ze verkocht. Van Oers is niet de enige bakkerij waar ze te verkrijgen zijn: regionaal zijn er enkele tientallen winkels die hubkes verkopen.

Coronatijd

Pastoor Paul Verbeek van de Lievevrouweparochie in Bergen op Zoom heeft ook dit jaar de hubkesbroodjes ingezegend. Het is een bijzonder jaar en in coronatijd hebben de hubkes een bijzondere betekenis. “Want corona is de hondsdolheid van deze tijd”, stelt de pastoor. “De wereld lijkt dol te worden door dit virus met onverdraagzaamheid, haat en agressie. De ssamenleving staat voor onzekerheden en voor velen zijn de hubkes een symbool van hoop, een teken van licht in deze duistere tijden waarin we nu leven.” Vanuit de parochie is ook een bijzonder initiatief ontstaan, waarbij hubkes worden uitgedeeld onder de Bergse horecaondernemers die nu door de coronamaatregelen worden getroffen.