Bergen op Zoom

Hugo Wolff heeft geld voor stamceltherapie: ‘Steun uit alle kanten’

Maarten Elst Maarten Elst

Bergenaar Hugo Wolff lijdt al twintig jaar aan MS, een ziekte die het centraal zenuwstelsel beschadigt. Maar dankzij 65.000 euro aan donaties kan hij naar Moskou voor een operatie. Door stamceltherapie hoopt Wolff dat de MS tot stilstand komt.

Hugo Wolff voelt zich gevangen in zijn rolstoel. Hij is 53 en voelt zich veel te jong om zo weinig te kunnen doen. Voor zijn ziekte was hij een actief en sportief mens. Hij was marinier en later politieagent. In zijn vrije tijd speelde hij basketbal. Tot hij last kreeg van zijn benen en makkelijk begon te vallen. Dat was 20 jaar geleden.

De eerste 10 jaar had Wolff niet veel problemen. De ziekte verliep rustig en hij kon gewoon zijn werk bij de politie blijven doen. Na de geboorte van zijn jongste dochter merkte hij dat hij plotsklaps slechter ging lopen. Bij de neuroloog bleek dat de MS erger werd. Een paar jaar later kon Wolff niet meer zonder rolstoel.

Wat overblijft is voor volgende patiënt

MS dwong hem toch tot dat rustigere leven. MS is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het immuunsysteem niet alleen slechte cellen aanvalt, maar ook goede cellen. In de kliniek in Moskou gaan ze proberen Wolffs immuunsysteem te herstellen. De teller van de geldinzamelactie liep in een paar maanden tijd al snel op tot 65.000 euro, mede dankzij donaties uit verschillende hoeken.

Als alles volgens planning verloopt, vertrekt Wolff eind mei voor de stamceltherapie naar Moskou. De operatie betekent niet dat de stichting Tot hier en niet verder ten einde komt. Al het extra geld wil Wolff doorgeven aan een volgende patiënt die dezelfde operatie nodig heeft.

Doneren kan via www.tothierennietverder.nl.