Bergen op Zoom

Hugo Wolff zamelt geld in voor MS-behandeling in Moskou

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De stichting ‘Tot hier en niet verder’ zamelt geld in voor Hugo Wolff uit Bergen op Zoom. Wolff heeft MS, Multiple Sclerose. Hij zit in een rolstoel en wil een speciale stamceltherapie om te genezen. Maar daarvoor moet hij naar Moskou, Rusland.

Hugo Wolff voelt zich gevangen in zijn rolstoel. Hij is 53 en voelt zich veel te jong om zo weinig te kunnen doen. Wolff heeft MS, een ziekte die het centraal zenuwstelsel beschadigt. Voor zijn ziekte was hij een actief en sportief mens. Hij was marinier en later politieagent. In zijn vrije tijd speelde hij basketbal. Tot hij last kreeg van zijn benen en makkelijk begon te vallen. Dat was 20 jaar geleden.

De eerste 10 jaar had Wolff niet veel problemen. De ziekte verliep rustig en hij kon gewoon zijn werk bij de politie blijven doen. “Na de geboorte van mijn jongste dochter merkte ik ineens dat ik plotsklaps slechter ging lopen. Ik ging meer slepen met m’n benen.” Bij de neuroloog bleek dat de MS erger werd. Een paar jaar later kon Wolff niet meer zonder rolstoel.

Belasting voor vrouw doet meeste pijn

Het valt Wolff zwaar om zo weinig te kunnen doen. Hij wil voor zijn vrouw en kinderen kunnen zorgen, terwijl zijn vrouw nu niet alleen echtgenote en moeder is, maar ook mantelzorger. “Dat doet mij eigenlijk het meeste pijn. Hetzelfde als m’n kinderen, die eigenlijk nu ook mini-mantelzorgertjes zijn geworden voor mij. Die helpen mij ‘s morgens vroeg ook met dingetjes en dat doen ze nu al automatisch. Dat is een beetje een hard gelag.”

Wolff mist de rol die hij wil spelen binnen het gezin. “Ik hoor vader te zijn, ik hoor klusjes te doen in huis, ik hoor het gras te maaien bij wijze van spreken. Nou, forget it. Ik kan het gewoon niet meer. Mijn vrouw moet alles doen. En dan sta ik eigenlijk met m’n bek vol tanden van ‘sorry ik kan het niet meer’. En dat geeft extra druk en extra stress op haar schouders.”

Immuunsysteem herstellen

Ronald van Egeraart is voorzitter van de stichting ‘Tot hier en niet verder’. “Wij kennen Hugo natuurlijk niet alleen als Hugo nu, in een rolstoel. We kennen Hugo natuurlijk ook van het traject daarvoor. Toen het nog een dynamische kerel was die sportte, bij de mariniers heeft gezeten, dus fysiek altijd flink bezig is geweest en nu dat niet meer lukt. Dus ja, dat doet nogal wat, op het moment dat je je vriend die kant op ziet gaan, waar je hem niet naar toe wilt zien gaan.”

Wolff vult hem aan: “Ik hield er van lekker te sporten, lekker te keer te gaan, te reizen, plezier te hebben, ook op m’n werk of met vrienden. Het hoorde er niet bij om te zeggen van ‘ik ga ‘s rustig aan doen’.” Maar MS dwong hem toch tot dat rustigere leven. MS is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het immuunsysteem niet alleen slechte cellen aanvalt, maar ook goede cellen. In de kliniek in Moskou gaan ze proberen Wolffs immuunsysteem te herstellen.

Ook kleine donaties welkom

De behandeling in Rusland kost zo’n 65.000 euro. De stichting heeft een website waar mensen geld kunnen doneren om Wolff te helpen: www.tothierennietverder.nl. Wolff kan in de kliniek in Moskou terecht in mei 2020. In de laatste week van 2019 staat de teller op 14.000 euro. Met nog een paar maanden te gaan, is er dus nog veel geld nodig.

Van Egeraart zit daarom niet stil. “We gaan bedrijven benaderen, bevriende bedrijven, we gaan serviceclubs benaderen om programma’s te draaien, we gaan flyeren, we gaan bussen wegzetten bij winkeliers. We gaan flink roeptoeteren, zeg maar, om aandacht te vragen voor Hugo.” Maar ze zijn blij met alle bijdragen: “Alle kleine beetjes helpen natuurlijk. Alles helpt. Kleine donaties, grote donaties, alles is natuurlijk welkom. Dat verdient ie, absoluut.”