Huijbergen

Huijbergen maakt zich op voor finale Woensdrechtse Wielerzomer

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Het is gelukt: ondanks de coronacrisis kon de regio genieten van de Woensdrechtse Wielerzomer. Vier zaterdagen hebben wielrenners van verschillende niveaus tegen elkaar kunnen strijden in de dorpen van de gemeente Woensdrecht. Zaterdag 12 september is de vijfde en laatste rit van de ronde. Strijdtoneel: Huijbergen.

Door: Bianca van Vugt

Het coronavirus heeft dit jaar de meeste evenementen plat weten te leggen. Maar de wielercomités Hoogerheide en Huijbergen wisten het voor elkaar te krijgen toch een mooi evenement te organiseren. Want het grote voordeel van wielrennen is natuurlijk dat het in de buitenlucht gebeurd. En zo ontstond de Woensdrechtse Wielerzomer: in elke kern van de gemeente een volwaardige wielerronde.

Timo de Jong verdedigt eerste plek

Zaterdag is de grote finale in Huijbergen. De nieuwelingen stappen om 15.00 uur op de fiets. Om 16.15 uur is de start van de junioren. En de kers op de taart is bewaard voor het laatst: de elite/beloften vertrekken om 18.00 uur. Meteen aansluitend is de prijsuitreiking. Timo de Jong van de ploeg VolkerWessels-Merkx is leider van het algemeen klassement. Maar kan hij zijn plek vasthouden? Zaterdag tussen 19.30 uur en 20.00 uur zal dat duidelijk zijn.

De organisatie van de Woensdrechtse Wielerronde ging streng van start. Want de wielercomités maakten meteen bekend dat de Belgen deze zomer even niet welkom waren. Niet alleen mochten Belgische renners niet meedoen, ook het Belgische publiek moest thuis blijven. Dat was een moeilijke keuze voor de gastvrije wielergemeente, maar voor de provincie Antwerpen gold een oranje reisadvies. De comités wilden geen risico lopen.

Ook officiële momenten in buitenlucht

De coronamaatregelen zorgden er ook voor dat het parcours van de wedstrijden anders waren dan voorgaande jaren. Als mensen afstand moeten houden, is het niet handig om een wielerronde dwars door smalle dorpsstraten te laten rijden. De wielercomités bedachten daarom een nieuw parcours buiten de bebouwde kom, langs de randen van de dorpskernen en in de polders. En dat werkte prima.

Jeroen van Wezel van Wielercomité Huijbergen is blij dat de ronde zo goed verlopen is. “Ja, het is toch wel een prestatie dat we zo’n ronde hebben kunnen houden. Het was wel aanpassen natuurlijk. Alle officiële momenten konden we niet binnen doen, zoals anders,” vertelt hij. “Dan maar naar buiten! We doen nu alles in de buitenlucht en dat gaat goed.” Van Wezel en zijn mede-organisatoren kunnen nu tevreden toewerken naar de finale: zaterdag vanaf 15.00 uur in Huijbergen.