Bergen op Zoom

Huis van Morgen verhuist naar Bergen op Zoom

Maarten Elst Maarten Elst

Na een klein jaar in Roosendaal is het Huis van Morgen verhuisd naar Bergen op Zoom. Het Huis van Morgen is een gezamenlijk initiatief van de gemeentes Bergen op Zoom, Roosendaal, Woensdrecht en Steenbergen. Het initiatief staat in het teken van de zorg voor alle leeftijdsgroepen. Wethouder Mignon van der Zwan had de eer om het huis te openen.

Na bijna zes jaar in Roosendaal was het tijd voor het Huis van Morgen om verder het West-Brabantse landschap in te trekken. Naar verwachting zit het Huis de komende tien maanden gevestigd in het multifunctionele pand van Stadlander aan de Zuidoostsingel in Bergen op Zoom.

Eetrobot

Een bed speciaal gemaakt zodat de moeilijkere slapers een betere nachtrust hebben, een eetrobot. In het Huis van Morgen staan er behoorlijk wat moderne snufjes die zorgverleners en zorgbehoevenden kunnen bijstaan. “Wat me het meeste bij gaat blijven is OBI, de eetrobot”, vertelt wethouder Mignon van der Zwan.

OBI, zoals de eetrobot heet, vormt het eindpunt van de rondleiding die Margo Emmen door het Huis van Morgen geeft. “Het Huis van Morgen is er voor ouderen die graag veilig langer thuis willen wonen, mantelzorgers voor wie de taak soms zwaar is, zorgmedewerkers die hun zorgtaken willen verlichten of een zorgtaak misschien wel helemaal terug kunnen geven aan een cliënt”, vertelt Emmen.

“De eetrobot krijgt altijd veel belangstelling als mensen op bezoek komen. Het is bedoeld voor cliënten voor wie eten niet meer de gewoonste zaak is als voorheen. Dat kan zijn vanwege spasme, ouderdom of andere oorzaken. Met de eetrobot kan de mantelzorger bijvoorbeeld ook gewoon mee eten in plaats van eerst de cliënt te helpen met eten.”

Preventie

Preventie is het toverwoord, zo verzekeren Van der Zwan en Emmen. “Het is een moeilijke fase in het leven waarin veel geaccepteerd moet worden wat je liever niet wilt”, weet Emmen. “Maar door op tijd je huis drempelvrij te maken of een aangepaste trap aan te brengen, kan je iets zorgelozer ouder worden. In het Huis van Morgen staan we voor je klaar om je bij al je vragen te helpen.”

Voor meer informatie kan je naar de website van het Huis van Morgen.