Roosendaal

HUIS van ontmoeten, ondersteunen en ontwikkelen: Pius X geopend

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Het is het nieuwe huis van bestaanszekerheid: de voormalige school Pius X aan de Edisonstraat in Roosendaal. Het gebouw is omgetoverd tot een plek waar mensen die het financieel niet breed hebben, of tegen andere problemen aanlopen, terechtkunnen. Donderdagochtend was de officiële opening.

“Vroeger kwamen al heel veel mensen naar Pius X omdat ze daar op school zaten”, begint Pius X coördinator Natasja van Ineveld trots. “En nu komen ze naar hier omdat het het huis van bestaanszekerheid is.” Inwoners van de gemeente Roosendaal kunnen voortaan terecht bij Pius X als ze bijvoorbeeld ondersteuning nodig hebben in voeding, zoals bij de voedselbank, of voor kleding bij de kledingbank.

Huiselijke sfeer

Na bijna een jaar verbouwen zitten de werkzaamheden er zo goed als op. En dat was reden voor een feestelijke opening. “Het was natuurlijk gewoon een school”, vervolgt Van Ineveld. “En het stond al een tijdje leeg. Daarom moesten we veel verbouwen. Een grote verandering is bijvoorbeeld een nieuwe koelcel voor de voedselbank, zodat ze producten op deze locatie kunnen bewaren.”

Het grote ”binnenplein” – voorheen waarschijnlijk de aula – staat vol lekkere banken, comfortabele stoelen en een hoop planten. “We hopen op deze manier een huiselijke sfeer te creëren. Iets wat denk ik ook werkt, omdat mensen in deze ruimte regelmatig het gesprek met elkaar aangaan en een kop koffie drinken.”

Steun

De Kledingbank is vijf dagen per week geopend. “Mensen die zich bij ons aangemeld hebben mogen iedere maand acht stuks kleding komen uitzoeken”, legt gastvrouw Angelique Broumels uit. Denk hierbij aan jassen, broeken, jurken, truien maar ook schoenen. “Dat is geheel gratis.”

Het bevalt Broumels erg goed met de andere maatschappelijke organisaties in het pand. “We hebben veel steun aan elkaar en spreken elkaar regelmatig.” Coördinator Van Ineveld vult aan: “We hebben sowieso een paar keer per jaar een bespreking met zijn allen, dat is heel fijn.”

Een mooie update

Op de bovenverdieping is de organisatie Humanitas Homerun te vinden. “Wij bieden ambulante begeleiding aan volwassenen met een licht verstandelijke beperking en multiproblematiek”, vertelt trajectcoördinator Gaby de Haan. Homerun zit al een aantal jaren in het Pius X gebouw. “Alle verbouwingen en veranderingen hebben we meegemaakt.”

De Haan is blij met de veranderingen die plaats hebben gevonden in het pand. “Het heeft echt een mooie update gehad. Er zitten hier fijne mensen. Het is echt een fijne plek.”