West-Brabant

Huishoudens met lage inkomsten ontvangen 800 euro energietoeslag

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

De Brabantse Wal gemeenten Bergen op zoom, Steenbergen en Woensdrecht maken eenmalig een bedrag van 800 euro over aan huishoudens met een laag inkomen. De regeling is ingesteld om te voorkomen dat de gestegen energietarieven voor grote problemen zorgen.

Deze compensatie voor de enorm gestegen energiekosten wordt aan huishoudens uitgekeerd als het inkomen maximaal 120 procent van de bijstandsnorm is. Vakantiegeld wordt daarbij niet meegerekend. ISD Brabantse Wal gaat vanaf deze week starten met het uitkeren ervan, meldt gemeente Bergen op Zoom in een persbericht. Het zou gaan om ongeveer 4.000 huishoudens in totaal.

Zelf aanvragen

Ook inwoners met een inkomen tot 120 procent van het minimumloon kunnen de compensatie aanvragen. Zij krijgen deze niet automatisch bijgeschreven. Wie hier meer over weten wil, vindt informatie op deze website. Vergeet daarbij niet bovenin de juiste gemeente te selecteren.

Lange termijn

Wethouder sociaal domein Jeroen de Lange van Bergen op Zoom ziet in dat de eenmalige compensatie vooral een tijdelijke oplossing is. Hij vertelt: “Deze week kunnen 2131 mensen een tegemoetkoming op hun rekening ontvangen. We zijn ons ervan bewust dat het probleem hiermee niet is opgelost. Daarom gaan we ook kijken hoe het energieverbruik bij die groep naar beneden kan. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van hele oude koelkasten door energiezuinige, dat is uiteindelijk voordeliger voor iedereen.”

Wanneer heb je als inwoner recht op deze toeslag?

Informatie van de ISD Brabantse Wal: Wanneer je een inkomen hebt tot 120 % van het minimumloon. Op dit moment is dat €1.244,54 voor een alleenstaande en €1.777,92 voor mensen die gehuwd zijn of samenwonen. Vanaf AOW-leeftijd is dit voor een alleenstaande (ouder) € 1.493,22 en gehuwd etc. € 2.043,65 (peildatum 1 januari 2022). Het gaat hier om de netto bedragen, dus de bedragen zoals ze op de bankrekening worden bijgeschreven. De andere voorwaarden zijn te lezen op de eerder genoemde website.