Bergen op Zoom

Krijnen wil weten hoe het staat met hulpverlening toeslagenaffaire: ‘Dit heeft urgentie!’

Foto: Pixabay

Han Verbeem Han Verbeem

Het Bergse raadslid Reinoud Krijnen (Samen0164) is het CDA-kamerlid Pieter Omzigt “tot op de dag van vandaag dankbaar dat wij de misstanden in de kinderopvangtoeslag-affaire kunnen rechttrekken.” Dat wil hij ook in de Bergse gemeente bereiken en daarom heeft hij het college per brief opgeroepen “dit adequaat op te pakken” en de raad te informeren want dat duurt volgens hem wel érg lang. “Focusakkoord of geen Focusakkoord, dit heeft urgentie”, zo benadrukt Krijnen.

Op de hoogte houden

“Wij willen hierover op de hoogte worden gehouden”, schrijft het Bergse raadslid. “Immers, hoe langer het duurt dat de gedupeerden worden geholpen, hoe groter het leed voor hen.” Krijnen merkt op, dat het inmiddels een jaar geleden is dat hij navraag bij het Bergse college deed over het aantal mensen dat in Bergen op Zoom is getroffen door de landelijke toeslagenaffaire.” Helaas kregen wij van wethouder de Lange ontwijkende en afwachtende antwoorden”, aldus het raadslid. “De persoonsgegevens moesten nog worden gedeeld aan de gemeente. De AVG was hier een belemmerende factor. Verder was het een zaak van de belastingdienst.”

Niet proactief

Krijnen betreurt het, dat het college “als belangenbehartiger van de mensen in onze samenleving” hier niet proactief mee is omgegaan. Maar, zo merkt hij op: “Gelukkig heeft u in 2021 hier wél een verantwoordelijkheid en krijgt u daar de benodigde financiële middelen voor.” Het raadslid verwijst naar een handleiding van de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) om deze taak “op een betrouwbare wijze uit te voeren.”

Beeldvorming

Inmiddels is het al half mei, zo constateert Krijnen. “Gezien de erbarmelijke situatie waarin mensen moeten leven, verwachten wij van u dat u de nodige ondersteuning aan de gedupeerden heeft geleverd”, zo richt het Samen0164-raadslid zich tot het Bergse college en zijn fractie wil weten of dat het geval is. “Wij willen dan ook graag op de hoogte worden gehouden over de huidige situatie waarin deze mensen zich bevinden. Uiteraard zonder persoonsgegevens, maar wel om een beeld te kunnen vormen zodat wij de uitvoering kunnen controleren.”