Rucphen

Hunters halen docent uit de klas tijdens les Nederlands op Munnikenheide College

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Niets vermoedend lopen de leerlingen van het Munnikenheide College uit Rucphen de les Nederlands binnen. Als om 10:30 uur de les start kijken de leerlingen verbaasd naar het digibord in de klas. Op het scherm start een videogesprek. Hierop is het schoolplein te zien. Het beeld wordt steeds herkenbaarder voor de klas. De leerlingen weten bijna meteen waar het over gaat: televisieprogramma Hunted.

Als de leerlingen de trap naar hun lokaal herkennen wordt het rumoerig in de klas. “Zijn ze nou echt hier?!”, klinkt het vanuit de klas. Enkele seconden later sprinten Hunters Dominique Schreinemachers en Renaldo Ishaak het lokaal binnen. Zonder enige uitleg nemen ze docent Nederlands Carla van Kalmthout mee naar buiten, waarop een hilarische reactie van de klas volgt.

Saaie les?

De Hunters zijn er niet zonder reden. Speciaal voor de klas reizen ze af naar Rucphen. De docenten Nederlands van het Munnikenheide College gebruiken namelijk hun televisieprogramma voor de kijk- en luisterles. “De kijk en luisteropdrachten vinden de leerlingen vaak saai”, legt Van Kalmthout uit. De docent besluit daarom samen met haar collega om voor een andere aanpak te kiezen. “Op deze manier proberen wij het veel leuker te maken voor de leerlingen.” Dit gebeurt dan ook met succes volgens de docent, want ze krijgt veel positieve reacties van haar leerlingen.

Volgens mij is het wel uniek in Nederland, dat wij gebruikt worden in de les.

Hunted is een spannend programma, waarbij bekende en onbekende Nederlanders voor de Hunters op de vlucht gaan. Drie Hunterteams rijden door heel het land, op zoek naar de koppels die op de vlucht zijn.

Over de afleveringen krijgen de leerlingen opdrachten. Voor deze opdrachten moeten ze dus goed opletten, kijken en luisteren. De Hunters zelf vinden het erg leuk dat de docenten juist hun programma gebruiken. “Volgens mij is het wel uniek in Nederland, dat wij gebruikt worden in de les om de Nederlandse taal op een leuke manier aan te leren”, meent Schreinemachers.

Boeiend

De leerlingen zijn ook positief. “Ik vind het wel veel leuker dan een normale les Nederlands, omdat we hiervoor een serie mogen kijken”, vertelt een leerling. “Het motiveert de leerlingen enorm. Je merkt dat ze het veel interessanter vinden en daarom beter bij de les zijn”, besluit Van Kalmthout.