Oudenbosch

Huub Hangop gaat viraal op TikTok met carnavalskraker ‘Waar Is M’n Tosti-Apparaat?’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

“Waar is mijn tos-tos-tos-tos-tosti-apparaat?” Het is de tekst van het nieuwe lied van Huub Hangop, Waar Is M’n Tosti-Apparaat? In een week tijd is zijn plaat bijna twee miljoen keer bekeken op TikTok. “We kunnen wel zeggen dat het hierdoor een internationale hit wordt.”

De zanger uit Oudenbosch gaat al lang mee in het muziekwereldje.  Velen zullen hem kennen van Ik Wil Ook Zo’n Broek Met Van Die Zakken Aan De Zijkant of Het Vrachtwagenchauffeurslied. “Ik begon met het uitbrengen van plaatjes op vinyl”, begint hij. Dat ging later over op cd’s, en toen naar YouTube. “Maar nu ga ik ineens hard op TikTok.” Dat vindt hij bijzonder. “Vroeger bracht je niet zomaar een lied uit, dat was veel werk. Tegenwoordig is het veel makkelijker, maar je moet dus ook harder je best doen om op te vallen.”

Het nummer gaat echt als een soort virus de wereld over.

Dat opvallen is Huub gelukt. Toen Thomas van Berk Music Productions – Huubs platenlabel – namelijk besloot om een deel van zijn nieuwe nummer op TikTok te plaatsen, verwachtte de zanger er eerste instantie niet teveel van. “Maar na twee uur kreeg ik al een bericht met de mededeling dat de video viraal ging!” Het nummer verspreidde zich niet alleen binnen Nederland, maar wereldwijd. “Het gaat echt als een soort virus de wereld over”, vertelt hij lachend.

Op zijn video krijgt Huub veel reacties van mensen uit het buitenland. “I have no clue what he’s on about, but i’ll drink to the Toast apparatus!”, reageert Forbannahorunge. En Annefirebird reageert: “For some reason this gave me an out of my body experience with my adhd being fulfilled.” Waar die internationale aandacht vandaan komt, weet Huub ook niet zo goed. “Misschien omdat ze het woord niet kennen. Tos-tos-tos-tos-tosti-apparaat. Ze gaan er in ieder geval heel goed op.”

Ik sta eigenlijk veel liever live een liedje te zingen op een podium.

Toch ziet Huub zichzelf niet als een zogenoemde TikTok-man. “Ik zal het bekennen, maar ik ben veel liever live-artiest dan dat ik filmpjes maak. Videoclips maken zie ik meer als noodzaak, omdat het moet. Ik sta veel liever live een liedje te zingen op een podium. Het zit niet in mijn genen om filmpjes te maken. Maar ik ben ook niet van de TikTok-generatie natuurlijk.”

Nu Huub weet wat de kracht van TikTok is, gaat hij zich bij zijn volgende single wel weer richten op het platform. “TikTok, lekker belangrijk! Dacht ik. Maar een week later denk ik daar heel anders over. Dit is natuurlijk hartstikke leuk.”