Bergen op Zoom

Huurders Prins Hendrikstraat willen niet weg: ‘Sloop? Nergens voor nodig!’

Han Verbeem Han Verbeem

Voor de bewoners van huurwoningen aan de Prins Hendrikstraat en omgeving komt het als een slag bij heldere hemel. Woningcorporatie Stadlander wil de verouderde woningen slopen, omdat ze niet meer aan de eisen voldoen. Bewoners komen in protest en zijn absoluut niet van plan te verhuizen. De Bergse SP-afdeling komt voor de huurders op en heeft een actie opgezet om de sloop tegen te gaan. Stadlander heeft laten weten vóór 16 februari met een reactie te komen.

Door: Han Verbeem

De bewoners hebben een eisenpakket van vier punten samengesteld, dat ze inmiddels aan Stadlander hebben overhandigd. Zo willen de huurders een eerlijk en duidelijk antwoord op de sloop. “Het argument van Stadlander dat de huizen niet zouden voldoen aan de normen voor renovatie, vinden de bewoners ongeloofwaardig”, zegt SP-afdelingsvoorzitter Anja Goossens – die de bewonersbelangen behartigt. “Mogelijk gaat het hier alleen om een kostenplaatje.”

Individuele gesprekken

Verder willen de bewoners dat de al voor juni ingeplande individuele gesprekken met Stadlander, eerder worden gevoerd. Zij willen niet nog maanden in onzekerheid verkeren, stelt Goossens. “De huurders willen sneller duidelijkheid en een eind aan de onrust.”

Garanties en compensaties

En tenslotte willen de bewoners, als sloop écht onvermijdelijk blijkt, zekerheid op een plek terug in de wijk zónder huurverhoging of andere lastenverzwaringen. Sterker nog, zo benadrukt Goossens: “Veel bewoners hebben in de loop der jaren verbeteringen aangebracht en geld gestoken in hun woning en tuin. Zij zouden graag zien dat ze hiervoor financieel worden gecompenseerd.” Veel huurders wonen al tientallen jaren in hun woning en hebben tienduizenen euro’s aan verbeteringen besteed.

Echt Bergse wijk

De huizen dateren uit het begin van de jaren ’50 en maken deel uit van de wijk Fort-Zeekant, waar Stadlander een ingrijpende wijkrenovatie doorvoert. De woningcorporatie heeft de bewoners toegezegd dat de volkswijk het bestaande, typisch Bergse karakter zal behouden.