Geen regio geselecteerd

Huurprijzen in Nederland stijgen fors: Roosendaal +14,1 procent

© Shutterstock

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

De huurprijzen in Nederland voor een woning in de vrije sector waren nog nooit zo hoog. Dat blijkt uit cijfers van onlineplatform Pararius. Landelijk betalen huurders gemiddeld 5,9 procent meer dan een jaar geleden. Met name in steden buiten de Randstad is de huurprijs flink gestegen. Zo behoort Roosendaal bij de grootste stijgers met maar liefst 14,1 procent.

De extreme prijsstijgingen ontstaan door de grote vraag van huurwoningen in de vrije sector. Daarnaast is het aanbod gering. Vooral in het middensegment, huurwoningen tussen de 711 en 1000 euro, is het tekort hoog. Deze huurders verdienen teveel om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning en ze verdienen weer te weinig om een hypotheek af te sluiten.

De grootste groei werd gemeten in Zoetermeer. Daar groeide het huurbedrag gemiddeld met 20,8 procent. Maar ook in middelgrote steden buiten de Randstad stijgen de prijzen flink. In Apeldoorn steeg de gemiddelde huurprijs met 20,2 procent, in Amersfoort 15,4 procent en in Roosendaal 14,1 procent.

De cijfers van Pararius zijn gebaseerd op 10.671 woningen die het afgelopen kwartaal via Pararius werden verhuurd.