Bergen op Zoom

IC nazorgteam druk met angstige, herstellende coronapatiënten

Het IC nazorgteam van het Bravis ziekenhuis: Jessica Huybregts (r), Ingrid Maijer (l) en Suzan Havermans

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De coronacrisis zorgt voor drukke tijden bij het IC nazorgteam van het Bravis ziekenhuis. Het aantal patiënten op de Intensive Care is verdubbeld. Als deze mensen van de IC af mogen, hebben ze begeleiding nodig bij hun herstel en het weer oppakken van hun leven. Daar wordt het IC nazorgteam voor ingeschakeld.

Opname op de Intensive Care kan lichamelijk en psychisch erg ingrijpend zijn. Vooral bij coronapatiënten die vaak een zware behandeling nodig hebben met extra maatregelen. Als je daarna weer van de IC af mag, begint niet alleen het herstel, maar ook de verwerking van alles dat je is overkomen. Het IC nazorgteam van Bravis ziekenhuis helpt daar bij.

De gevolgen van een opname op de IC kunnen heftig zijn, vertelt nazorgverpleegkundige Jessica Huybregts. “Een opname volgt meestal op een acute situatie of een onverwachte wending. De patiënten worden dan ook ineens uit het leven geplukt en naar de IC gebracht. Daar worden zij vaak in slaap gehouden. Alles wat er met hen gebeurt gaat aan hen voorbij.”

Hallucinaties en waanideeën

Veel patiënten kunnen zich niets meer herinneren van de opname in het ziekenhuis. Of ze worden verward wakker. “Daardoor hebben ze een eigen beleving van hun tijd op de IC met hallucinaties en waanideeën. Patiënten hebben bijvoorbeeld het idee dat ze op een cruiseschip zijn, de IC betimmerd was met spaanplaten of dat pizzakoeriers met hun brommertjes over de afdeling reden. Dat kan een psychische belasting zijn”, benadrukt Huybregts.

De verpleegkundige denkt dat het nazorgteam voor coronapatiënten extra belangrijk is. “Vrijwel iedereen heeft de verschrikkelijke beelden op de IC’s in Italië gezien. Patiënten komen dan ook met de angst in hun ogen binnen en worden vervolgens meestal in slaap gebracht,” vertelt Huybregts.

Geen garantie dat je weer wakker wordt

“Een patiënt die enorm bang was vroeg aan een collega of hij nog wel wakker zou worden. ‘Ik kan u die garantie niet geven’, antwoordde zij eerlijk, ‘maar ik kan u wel garanderen dat we er alles aan doen en u de beste zorg geven om ervoor te zorgen dat u weer wakker mag worden’. Iemand op deze manier in slaap brengen is enorm ingrijpend voor de patiënt, de familie en de verpleegkundigen.”

Mensen moeten ook niet denken dat je meteen weer helemaal de oude bent, zodra je van de IC af komt. Huybregts: “De opname kan bovendien gevolgen hebben voor de concentratie en het kortetermijngeheugen. Maar er kunnen ook lichamelijke problemen optreden, zoals conditieverlies, vermoeidheid en verzwakte spieren. Soms duurt het herstel jaren.” Om patiënten voor te bereiden op de gevolgen van een IC opname, begint het nazorgteam hen al te helpen als ze nog op de IC liggen.

Hulp van familie is belangrijk

Ook de hulp van de familie is belangrijk. Familieleden kunnen bijvoorbeeld op een poster zetten waar de patiënt van houdt, wat diens  bijzonderheden en wensen zijn. Of een dagboek bijhouden en foto’s maken, zodat de patiënt na afloop weet wat er allemaal is gebeurd. “Die foto kan later helpen bij de verwerking”, vertelt Huybregts. “Naast een dagboek op papier gaan we de familie op korte termijn ook de mogelijkheid aanbieden om een digitaal dagboek bij te houden met tekst, foto’s, film- en geluidsfragmenten.”

Als mensen uit het ziekenhuis ontslagen worden, houdt het IC nazorgteam contact. Na 6 tot 8 weken worden de patiënten uitgenodigd voor een bezoek aan de nazorgpoli. “Wij bieden dan een luisterend oor. Zien we dat de patiënt gezondheidsproblemen heeft door het verblijf op de IC, dan schakelen we andere specialismen in,” legt Huybregts uit. “Ook is het voor de patiënt mogelijk om een kijkje te nemen op de IC. We adviseren dan wel om een familielid mee te nemen. Zo’n terugkeer kan een grote impact hebben.”

Samen schouders eronder zetten

Hoe belangrijk de nazorg ook is, door de coronacrisis kan het team niet zoveel doen als ze zou willen. “We zijn door het coronavirus hard nodig bij de verzorging van de coronapatiënten”, licht Huybregts toe. “Waar mogelijk proberen we wel een nazorgmoment in te plannen. Uiteraard bieden we de coronapatiënten hetzelfde nazorgtraject aan. Ik denk zelfs dat zij de begeleiding extra hard nodig hebben. Ik vind het mooi dat wij met ons team op deze manier nazorg kunnen bieden aan de patiënten en oog hebben voor hun familie. Samen zetten wij onze schouders eronder om deze hectische tijd tot een goed eind te brengen.”