Nispen

Iedere dag een feestelijk raam open met de advent-route: ‘De druk is hoog’

Sven de Laet Sven de Laet

Iedere middag rond een uur of vijf is het zover: dan wordt in Nispen opnieuw een feestelijk raam ‘geopend’.  Dit jaar organiseert het dorp voor het eerst de advent-ramenroute, een variant op de traditionele kalender. “Stiekem is het toch heel spannend om dat rolluik omhoog te halen.”

Het idee ontstond bij een van inwoners van Nispen. “Zij had het gezien in Zwitserland”, vertelt Leonie Uijtdehaag van Stichting Cultureel Nispen. “Toen ze ons erover vertelde, waren we meteen enthousiast. We hebben het gegoogeld, maar zover wij konden vinden gebeurt dit nog nergens in Brabant. Het was zo leuk en uniek, dat we meteen aan mensen zijn gaan vragen of ze mee wilden doen en hun raam beschikbaar wilden stellen.”

Wat leuk, dacht ik. En meteen daarna: oeps, ik ben helemaal niet zo creatief.

Binnen no time waren de vereiste 24 aanmeldingen binnen. Ook schoonheidsspecialiste Tess Scheepers was snel overtuigd. “Wat leuk, dacht ik. En meteen daarna: oeps, ik ben helemaal niet zo creatief.” De oplossing lag binnen handbereik. “Mijn hulplijn? Dat was mijn beste vriendin, die wél leuk kan versieren.”

Mede dankzij ‘hulplijn’ Anouk werd de etalage van Tess een klein kunstwerk.

Niet dat daarmee alle zorgen in één klap verdwenen waren. “We zijn afgelopen vrijdag begonnen met onze creatie. Om de zoveel tijd zagen we weer iets wat niet perfect gelukt was en dan werd de boel compleet uitgeveegd. Uiteindelijk hebben we dagenlang opgevouwen in die etalage gezeten tot we tevreden waren. ”

Naarmate je bezig bent, voel je toch de druk om er iets speciaals van te maken.

En dan moest het grote moment woensdagavond nog komen. “Zo dadelijk gaat het rolluik omhoog. Dat is spannend, hoor. Eerst denk je: dat doen we even. Maar naarmate je bezig bent, voel je toch de druk om er iets speciaals van te maken. Als je hieraan meedoet, wil je uiteindelijk wel dat voorbijgangers het ook tof vinden.”

Dat laatste zit wel snor, bleek door het applaus van het groepje nieuwsgierige Nispenaren dat op was komen draven voor de grote onthulling. En zo gaat het vaker, vertelt Leonie. “De reacties in het dorp zijn heel positief. Iedereen wordt er vrolijk van.”

Dat heeft ook meteen consequenties voor de editie van volgend jaar. “We hebben maar vierentwintig dagen te verdelen, maar het animo is misschien wel een stuk groter. Daar moeten we maar eens goed over nadenken. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt, denk ik maar.” Al betekent het mislopen van een plekje op de route uiteraard niet dat je de slingers op zolder moet laten liggen. Integendeel: “Versier vooral. Hoe meer, hoe beter.”

Op de website van Stichting Cultureel Nispen vind je de route met alle feestelijke advent-ramen.

Initiatiefneemster Alida koos zelf voor een glas-in-loodthema.
Ook de bakker pakte flink uit met zijn raam.
Sommige ramen zouden rechtstreeks uit de Efteling kunnen komen.