West-Brabant

IJsbanen bleken stuk voor stuk een groot succes

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Het ijsbanenseizoen zit erop in de regio. Overal worden of zijn de schaatsparadijzen afgebroken en Zuidwest-Brabant kan tevreden terugkijken. Alles was weer open, zoals we het van voor corona gewend waren. En het publiek kwam er massaal op af, crisis of niet! We belden een rondje met de organisatoren, die stuk voor stuk enthousiast zijn en nu al uitkijken naar volgend jaar.

Paul Lucius, van de ijsbaan van EvenementenPlein Hoogerheide, is heel positief. “Het was een prima jaar. Na twee jaar stilliggen gingen de vrijwilligers er weer vol voor.” Hij legt uit dat de ijsbaan hier geen commerciële insteek heeft. Het streven is vooral betaalbaar en toegankelijk blijven en dat is gelukt. “We hebben heel veel positieve reacties gehad en het was goedbezocht.” Hij is blij dat eerdere trouwe sponsors ook dit jaar meededen. “En wat we overhouden investeren we opnieuw in de baan, die er volgend jaar zeker weer staat. Met dezelfde formule: niet de grootste maar wel toegankelijk voor zo veel mogelijk mensen.”

Goed concept

Bij Roosendaal on Ice klinken vergelijkbare tevreden geluiden. Namens de organisatie meldt Mark van Dooren dat er een goed seizoen is gedraaid. Er is een week later begonnen dan hiervoor, met name om organisatorische redenen, verder is grotendeels dezelfde baan weggezet. Alleen mét de nodige horeca, wat twee jaar lang natuurlijk niet kon. “Het concept is goed zo”, meldt Van Dooren. “Dus dat houden we vast. Volgend jaar zéker weer!”

Nieuwe opzet groot succes

De Wouwse Frank Theuns kijkt met genoegen terug. Niet alleen op de vele bedankjes en complimenten die hij en zijn team onder meer het afgelopen weekend ontvingen. Ook op de enorme opkomst, soms van ver buiten Wouw. “We hebben voor Wouw on Ice 2022/2023 een nieuwe opzet gekozen, met een overdekte ijsbaan. Dat bleek een groot succes, voor de schaatsende jeugd maar zeker ook voor de bloedfanatieke curlingcompetitie.” Hij is al net zo enthousiast over de horecavoorzieningen, waar volop te beleven was. “Dat gaan we volgend jaar nog meer aankleden, in après-ski sferen.”

Broodje aap

Kermisondernemer Frank Vale is druk bezig met het afbreken van het Winterparadijs op de Grote Markt van Bergen op Zoom, als we hem spreken. “Buitengewoon goed”, noemt hij de afgelopen editie. “Het horecadeel was the place to be, de afgelopen weken.” Hij is blij met de drukte en gedraaide omzetten. Een goedmaker voor het verlies van vorig jaar, toen de tent uiteindelijk dicht moest vanwege corona. Helaas is er wel een keer ingebroken en rukten een paar onverlaten verlichting van de zijkant af. Maar toch is Vale uiterst tevreden. Hij baalt alleen van de broodjeaapverhalen die rondgaan over een grote hoeveelheid vechtpartijen die zouden hebben plaatsgevonden. Op twee incidenten na is er niets gebeurd, stelt hij. “Dit was het mooiste feestje van Bergen op Zoom, voor jong en oud. En van onze bezoekers wilde niemand dat verpesten.”