Roosendaal

‘Ik vergeet je niet’ haalt Roosendalers met kunst uit sociaal isolement

Maarten Elst Maarten Elst

De derde editie van ‘Ik vergeet je niet’ zit er weer op. Zes weken lang zijn Roosendalers in de weer geweest met drie opdrachten. Vanuit de Moeder Godskerk in Roosendaal hielpen drie West-Brabantse kunstenaars enkele honderden deelnemers met de kunstwerkjes. Tijdens de afsluitende tentoonstelling mochten er door de coronamaatregelen echter geen deelnemers aanwezig zijn. De organisatie achter ‘Ik vergeet je niet’ heeft een film opgenomen die de deelnemers samen met een boek ontvangen.

Het avontuur begon voor enkele honderden Roosendaalse deelnemers op dinsdag 9 november. Zes weken later staan de kunstwerkjes uitgestald in de Moeder Godskerk in de Roosendaalse wijk De Kroeven. Ook de mijmerschriftjes liggen weer op tafel, bedoeld voor deelnemers om terug te blikken op het project. “Die mijmerschriftjes, die raken mij”, vertelt Anneke Wijn van CC Educatie. “Die raken niet alleen mij, maar ook de kunstenaars. Wat deelnemers met ons delen in deze bijzondere tijd. Het is heel persoonlijk, heel waardevol. En dat geeft aan dat deelnemers zich steeds vertrouwder gaan voelen met het project.”

Samen breien

De eerste opdracht heette ‘Samen breien we het voor elkaar’. Samen met kunstenares Gea Korpel-Beskers gingen de deelnemers aan de slag met het maken van bloemen van textiel. “De methode hoe ze het maakte, deed er niet toe. Haken, breien, alles was goed. Er lagen heel veel materialen, ze konden kiezen wat ze wilden.”

De resultaten die Korpel-Beskers zag, was verrassend. “Bijna geen patronen overgenomen, de deelnemers hebben het allemaal zelf bedacht. Het leidde tot een jas van hoop, geïnspireerd uit Engeland. Die bloemen worden nu gedragen. De mensen kunnen de jas aantrekken en zo dragen ze weer het plezier van het hele project.”

Herinneringen vereeuwigen

Even verderop staan enkele tientallen pluchen knuffels verpakt in gips. Het was onderdeel van de opdracht ‘Herinneringen vereeuwigen’. “Hierbij moesten deelnemers op zoek naar een knuffel of attribuut dat ze al lang in hun leven bij zich hebben”, vertelt kunstenaar Iwaz. “Op dat gips hebben zij ook weer een persoonlijk verhaal geschilderd. De herinneringen die zij aan het knuffeltje hebben, hebben ze dus weer vereeuwigd door er een beeldje van te maken.”

Eén van de herinneringen is een zakdoek. Nadat het kunstwerk af was, zag Iwaz waarom deze deelnemer specifiek had gekozen voor een zakdoek. “‘Vroeger sabbelde ik op m’n zakdoek’ staat er op. Ja, dat zijn dingen van vroeger, die zitten in je hoofd. Dat is een herinnering, maar dat is nu ook een beeld geworden.”

Verhalentak

Kunstenares Guusje Beeftink liet de deelnemers van ‘Ik vergeet je niet’ voor het eerst kennismaken met klei. Onder de noemer ‘Verhalentak’ werkten ze de laatste opdracht uit. “De Verhalentak is een opdracht waarbij mensen allemaal een stukje tak mee naar huis namen”, legt Beeftink uit. “Daar mochten ze hun verhaal op verbeelden. Dat mocht zeker iets moois zijn, of iets met een diepere betekenis. Daar waren mensen ook helemaal vrij in.”

Ook stadsdichter Babette van Rijt had weer een belangrijk aandeel met een aantal sprekende gedichten. Wethouder Toine Theunis mocht als eerste het boek vol herinneringen en gedichten in ontvangst nemen. “We dachten allemaal dat we langzamerhand uit de crisis kwamen, dat is niet het geval. Dus we gaan zeker met dit project door. De belangstelling is groot. We roepen mensen ook op om mee te doen. Deze Roosendaalse uitvinding is echt van toegevoegde waarde.”

Boek cadeau

Want er komt hoe dan ook een vierde editie van ‘Ik vergeet je niet’, weet ook de organisatie. “We eindigen deze tentoonstelling met een terugblik. Al onze creatieve opdrachten zijn hier in terug te vinden. Vooral wordt er teruggeblikt op de opdrachten in buurthuis Keijenburg. Dit boekje krijgen onze deelnemers cadeau.”

Yvonne Telleman van CultuurCompaan roept elke Roosendaler op om de volgende editie weer mee te doen. “Dit willen we zoveel mogelijk verspreiden. We hopen veel inschrijvingen te ontvangen. Deelnemen kan door een mailtje te sturen naar [email protected].”