Wouw

Illegaal parkeren in Wouw levert onoverzichtelijke en soms levensgevaarlijke situaties op.

Kitty Joachems Kitty Joachems

Nu er twee basisscholen in de Kloosterstraat in Wouw staan, zijn er regelmatig verkeersproblemen op deze plek. Veel ouders brengen hun kinderen met de auto naar school en hebben weinig ruimte om te parkeren. Vaak zetten ze de auto dan maar aan de rand van het Catharinapark. En dat geeft volgens VLP-raadslid Eric de Regt de nodige problemen.

“De groenstrook van het Catharinapark wordt kapotgereden en verandert in een modderpoel”, zegt De Regt. “Maar een nog groter probleem is dat het gevaarlijke situaties oplevert. De auto’s blokkeren het zicht vanuit het park. Daar spelen veel kinderen en die lopen, zonder iets te zien, de weg op.” De Regt vertelt dat deze situatie al een paar keer bijna-aanrijdingen veroorzaakte. “Dat moeten we zien te voorkomen”, aldus De Regt die hierover schriftelijke vragen stelt aan het college.

Twee basisscholen

De Kloosterstraat was volgens De Regt altijd al één van de drukste straten van Wouw. Het is een straat waarin veel winkels gevestigd zijn en sinds kort is hier ook het Gezondheidscentrum gevestigd. Er stond altijd al één basisschool maar op dit moment staat er nog een basisschool naast. “Dat zorgt voor een enorme toeloop aan kinderen en ouders die hun kinderen naar school brengen”, zegt De Regt.

Het gaat om een tijdelijke situatie. Basisschool de Baayaert zat aan de andere kant van de Molensingel. Maar hun pand is inmiddels gesloopt. Op diezelfde plek wordt nu een nieuw gebouw neergezet voor de leerlingen. Zolang dat gebouw niet klaar is gebruiken de leerlingen van de Baayaert het oude gebouw van Basisschool De Stappen. Want de leerlingen van deze school zijn inmiddels verhuisd naar het nieuwe IKC. “Het mag dan een tijdelijke situatie zijn, we zoeken wel naar een oplossing. Want voordat het nieuwe gebouw van De Baayaert klaar is zijn we minstens één en misschien zelfs wel twee jaar verder”, vindt De Regt.

Gedragsverandering

Hij vraagt het college of zij het probleem herkennen en of ze er wat aan willen doen. “We laten het aan de verkeersdeskundige zelf om met een oplossing te komen. We hopen dat hij iets in petto heeft wat een oplossing biedt en binnen de financiële grenzen blijft”, stelt De Regt. Hij denkt daarbij aan het plaatsen van een bord met het verzoek om niet te parkeren aan de rand van het park en te verwijzen naar plaatsen in de buurt waar dat wel kan. De Regt: “ouders die hun kind met de auto brengen moeten dan nog wel een stukje lopen, maar dat is prima te doen.” Werken aan gedragsverandering is ook een optie. Het zou volgens hem helpen als mensen minder met de auto naar school komen of, als het echt niet anders kan, er zelf al voor kiezen om wat verder weg te parkeren.

Een andere optie is het plaatsen van paaltjes of bebossing op de groenstrook van het Catharinapark, zodat er simpelweg niet meer geparkeerd kan worden. “Wij vragen het college om met een oplossing aan de slag te gaan”, aldus De Regt. Zijn partij is geen voorstander van het aanleggen van meer parkeerplaatsen. “Juist omdat het om een tijdelijke situatie gaat is dat niet onze wens. Het aanleggen van parkeerplaatsen is een dure oplossing die ook nog eens ten koste van het park gaat. Dat willen we niet.”