Roosendaal

In de stoomcursus lokale politiek ontdek je of er een gemeenteraadslid in jou schuilt

Michael Yap in het Fractiehuis op ZuidWest FM

Michael Yap in het Fractiehuis op ZuidWest FM

Kitty Joachems Kitty Joachems

Als gemeenteraadslid vorm je een belangrijke schakel tussen de inwoners van jouw gemeente en de lokale politiek. Je controleert het college van burgemeester en wethouders en stelt kaders als het gaat om beleidszaken over uiteenlopende onderwerpen. Wil jij ontdekken of dit iets voor jou is? Dan is Michael Yap, zelf al sinds 2006 politiek actief in Roosendaal, op zoek naar jou.

Yap organiseert een stoomcursus lokale politiek voor iedereen in Roosendaal die interesse heeft in de politiek. “Mensen volgen de lokale politiek zeer goed als er iets speelt in hun eigen omgeving. Dan raken ze betrokken en ontdekken ze dat politiek toch wel interessant is”, vertelt Yap in het Fractiehuis, het politieke radioprogramma op ZuidWest FM. “Maar daadwerkelijk lid worden van een partij gaat wel wat moeizamer”, vervolgt hij. “Daar draagt deze stoomcursus aan bij.”

Wat betekent het om gemeenteraadslid te zijn?

Inwoners betrekken bij de lokale politiek is niet nieuw. Voor het coronatijdperk was er al “gast van de raad”. Inwoners met interesse voor de lokale politiek konden zich hiervoor aanmelden bij de griffie. Zij waren dan te gast bij een gemeenteraadsvergadering. De burgemeester leidde de avond in. Hij deed dat samen met steeds een ander groepje raadsleden. “Ik wil daar graag nog wat aan toevoegen door wat specifieker in te gaan op het werk van een gemeenteraadslid en wat dat betekent”, stelt Yap.

Gemeenteraadsverkiezingen

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 merkte Yap dat nieuwe raadsleden regelmatig bij hem aanklopten met vragen over het werken als raadslid. Yap is fractievoorzitter en gemeenteraadslid namens de PvdA. Maar dat speelt geen rol in de stoomcursus benadrukt hij. “Ik vertel graag hoe de gemeenteraad werkt, dat is niet gebonden aan welke politieke voorkeur dan ook.”

Voor iedereen

De stoomcursus lokale politiek is gratis te volgen voor iedereen in de gemeente Roosendaal die nieuwsgierig is naar het werk als gemeenteraadslid. Wie meer wil weten of zich aan wil melden kan contact opnemen met Michael Yap.