West-Brabant

In de voetsporen van Veronica Inside: “Bij Transfervrij wordt er enkel over voetbal gesproken”

Maarten Elst Maarten Elst

Ze zouden zomaar eens over een paar jaar de nieuwe Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp kunnen zijn. Presentator Mats Helmons, Jarmo Wierikx, Tim Brouwers en Robin Dierks zijn onlangs gestart met Transfervrij, de online voetbaltalkshow die wel volledig over voetbal gaat. Op 31 maart had het vijftal de eerste liveshow op Facebook waarin ze actuele voetbalonderwerpen bespraken.

Nee, Veronica Inside, het voetbalpraatprogramma met Genee, Derksen en Van der Gijp, kon Helmons niet echt meer interesseren. “Ik zat eens op een maandagavond Veronica Inside te kijken en eigenlijk kwamen de onderwerpen die ik wilde horen niet aan bod”, vertelt de kersverse presentator. “Ronald Koeman had met FC Barcelona net een fantastische wedstrijd gespeeld. Alleen in VI ging het enkel over maatschappelijke aspecten. Toen dacht ik: dit kan beter. Toen heb ik mijn vrienden opgetrommeld en hebben we afgesproken om allemaal leuke, actuele voetbalgerelateerde onderwerpen te bespreken in plaats van maatschappelijke onderwerpen.”

“Lekker ouwehoeren”

Het ouwehoeren over de belangrijkste bijzaak in het leven is er voor Helmons en zijn vrienden al even niet meer bij. De derde helft is al ruim één jaar niet meer gespeeld. Kevin van Vlimmeren van ‘t Veerhuis had nog een compleet ingerichte televisiestudio staan waarna het balletje is gaan rollen. Na een paar keer met elkaar te hebben gezeten, was het idee ‘Transfervrij’ geboren.

De rollen zijn duidelijk verdeeld. Helmons heeft de presentatie voor zich opgenomen. Jarmo Wierikx is de analist met de ongefilterde meningen, terwijl sidekick Kevin van Vlimmeren inbreekt met kijkersvragen. Tim Brouwers en Robin Dierks maken de tafel compleet. “We proberen vooral de Eredivisie breed uit te lichten. Tijdens de eerste uitzending hebben we de interlandperiode gebruikt als onderwerp, omdat de Eredivisie even stil lag. Keuken Kampioen Divisie spreken we over, de BeNeLiga, het WK in Qatar. We houden het lekker breed.”

Kijkersvragen

Tijdens de eerste online liveshow op 31 maart kon het vijftal rekenen op bijna 150 livereacties. Van de promotieperikelen rondom NAC Breda tot de handtekening die de Noorse voetballer Erling Braut Haaland uitdeelde aan een assistent-scheidsrechter. En van de overvolle speelkalender tot de ontknoping van de Eredivisie, de heren gaan geen onderwerp uit dec weg. “Ter ontspanning doen we tussendoor ook kijkersquizjes”, vult Helmons aan.

Helmons en Wierikx richten zich nog tot respectievelijk Genee en Van der Gijp. “Mochten zij met pensioen willen gaan, we vervangen jullie graag. We denken dat we sterke vervangers voor jullie zijn. Dus mocht de tijd rijp zijn, dan bieden wij ons aan”, aldus Wierikx.