Bergen op Zoom

In de vrieskou krijgt de Peperbus z’n gezicht: ‘Agge mar leut et!’

De Peperbus krijgt weer zijn gezicht (Foto: ZuidWest Update)

Han Verbeem Han Verbeem

In de snijdende vrieskou zetten de medewerkers van kraanbedrijf Heeren alle zeilen bij om de Peperbus zijn gezicht te geven. ‘Meneer de Peperbus’ kijkt weer uit over het Krabbegat. Maar hij zal niet te horen zijn dit jaar: de geluidsinstallatie voor de stem ontbreekt. Het blijft soberheid troef.

Door: Han Verbeem

Onder luid gejuich van enkele kullekes, die met hun moeders vanaf de Grote Markt toekeken, was het werk om klokslag 9.00 uur voltooid. De ogen, neus en mond zijn gemonteerd op de lantaarn -zoals de koepel op de toren officieel heet- van de Peperbus. Geen oren, geen kiel en geen armen. Ook het bekende sonore stemgeluid ontbreekt dit jaar, en Meneer de Peperbus zal maandag tijdens de Kindervastenavend de kullekes niet toespreken. Deze vieren het feest niet vanaf de Grote Markt maar thuis, online achter de computer of mobiele device.

Soberheid

Al sinds halverwege de jaren ’70 wordt de Peperbus aangekleed tijdens de Vastenavendperiode. Voor het eerst in meer dan 45 jaar ontbreken de kiel, armen en oren. Technisch was het aanbrengen hiervan geen probleem geweest maar de Stichting Vastenavend kiest bewust voor soberheid. “We willlen wel graag laten zien dat hij er weer is, maar we willen niet onnodig mensen naar de Grote Markt trekken”, zegt Willem van der Kreek van de Stichting. Ook om mensenmassa’s te voorkomen.

Blije kullekes

De takelwerkzaamheden trokken de aandacht ven enkele ouders en grootouders, die met hun (klein)kinderen langs de kant toekeken. Ze zijn blij dat er in elk geval tóch nog iets van de Vastenavend is te zien. “Mijn zoontje is een échte fan van de Peperbus”, zegt een moeder. Het kulleke kijkt met grote ogen omhoog als de hijskraan het gelaat omhoogtakelt. “Agge mar leut et”, zegt hij – teriwijl hij zijn duim naar de neus brengt- en dan nog een keer en nadrukkelijker: “Agge mar leut et!”