Hoogerheide

In deze moestuin heb je nooit last van wind of regen

Sita Kengen Sita Kengen

Waar tot voorkort nog hortensia’s gekweekt werden, zijn mensen nu in hun moestuintje aan het schoffelen. In de groentekas van de familie Meewisse aan de Huijbergseweg in Hoogerheide worden stukjes grond verhuurd aan klanten die een moestuin willen. Het grote voordeel voor de hobbytuinders: in de kas is het altijd aangenaam weer!

In februari 2023 is de familie Meewisse Onze Groentekas begonnen. Ongeveer dertig mensen hebben een moestuintje in de kas met de meest uiteenlopende gewassen. “We hadden direct na de opening al een stuk of vijftien aanmeldingen, in de loop van het jaar kwamen daar nog zo’n vijftien bij”, vertelt Meewisse. “Je ziet mensen die gepensioneerd zijn, maar ook jonge gezinnen. Of mensen die bijvoorbeeld de koksopleiding doen en meer over gewassen en kruiden willen weten.”

Toen ik begon had ik geen groene vingers

Ashley Riddering heeft haar moestuin in de groentekas. Samen met haar twee kinderen is ze hier regelmatig te vinden. “Toen ik begon had ik geen groene vingers. Thuis had ik nooit plek voor een moestuin. Het is echt ontspanning voor mij. Ook kan ik mijn kinderen zo leren waar groente vandaan komt en ze vinden het leuk om mee te gaan.”

Geheim

Volgens Meewisse is het geheim van een goede moestuin biodiversiteit en grondgezondheid. “Verschillende soorten groenten zijn altijd goed voor de grond. Het klimaat van de kas komt de productiviteit van de moestuintjes ten goede. “Wij kunnen alle extremen eruit filteren, hier heb je geen regen of wind en in de winter is het een paar graden warmer. Het zijn hele fijne omstandigheden om hier te zijn.”

Sociaal aspect

Iedere zaterdag is er voor de huurders een koffiemomentje. “Mensen praten met elkaar, maar ze wisselen ook informatie uit over hun moestuin. Iedereen is heel enthousiast over de groentes die ze kweken.”

Tuinieren is gezond!

Zaadjes en plantjes ruildag

Zaterdag 6 april is er van 10 uur tot 12 uur een open dag in de groentekas. Deze is voor iedereen toegankelijk. “Het is de bedoeling dat mensen hun zaadjes en plantjes meenemen en die kunnen ruilen. Ook zijn we open voor mensen die belangstelling hebben en een rondleiding willen of vragen hebben.”

Meewisse denkt dat het een goede ontwikkeling zal zijn als meer mensen gaan moestuinieren. “Het is een gezond activiteit. We zouden onze groentekas in de toekomst dan ook graag willen aanvullen met workshops en de hele levensstijl die hierbij hoort. Zo kunnen wij iedereen een stapje verder helpen.”