Hoogerheide

In een kano waterpolo spelen: kanovereniging Zeewitoe doet het

Anouk Houweling Anouk Houweling

Het is misschien een gek gezicht: kano’s in een zwembad. Maar het was zondagmiddag wel degelijk de bedoeling in het Sportfondsenbad in Hoogerheide. Een groep van acht fanatiekelingen deed mee met de kanopoloclinic van kanovereniging Zeewitoe uit Bergen op Zoom.

De clinic begon met een goede warming up. Deelnemers varen heen en weer door het zwembad waarbij ze verschillende draaien maken. Daarna gaat de groep in twee teams van vier uit elkaar, om een wedstrijd tegen elkaar te spelen. Normaal gesproken doen ze dat buiten. “In de winter gaan we het zwembad in om aan de techniek te werken”, vertelt André van Dijk, bestuurslid kanopolo.

Het zwembad is volgens Van Dijk een goede plek om te leren kanopoloën. Het is dan ook al de derde keer dat de kanovereniging de clinic organiseert. “In het zwembad is het lekker warm en als je omslaat kan je rustig naar de kant zwemmen en weer instappen”, vertelt Van Dijk. “Het is ook toegankelijk en we merken dat mensen dan sneller komen kijken.”

Meer bekendheid

Het bestuurslid hoopt dan ook om meer leden te werven tijdens de clinics. “We merken dat mensen die in de buurt wonen het wel kennen, maar daarbuiten helemaal niet”, gaat hij verder. “We willen er dit jaar zeker nog meer gaan organiseren.”

Linne doet voor het eerst mee met de kanopolo en vindt het een beetje spannend. “Vooral als ik in de groep moet varen, want dan kan iedereen je omstoten”, zegt ze. “Maar het is ook wel leuk, omdat je met anderen speelt en het zo oefent”, voegt Linne toe. Of ze nog eens mee komt doen, weet ze niet. “Ik vond het heel leuk, maar ik ga denk ik liever wildwaterkajakken.”

Het is qua intensiviteit te vergelijken met rugby en ijshockey.

Tijdens de onderlinge wedstrijd zondag gaat het er soms hard aan toe. “Het is qua intensiviteit te vergelijken met rugby en ijshockey”, zegt het bestuurslid.  Voor deelnemer Wieger is kanopolo een goede combinatie van wat hij graag doet. “Ik vind balsporten heel leuk en kanoën ook”, zegt hij. Hij raadt anderen dan ook zeker aan om een keer mee te doen. Heeft Wieger al een bepaalde techniek? “Je moet rechtdoor varen, goed kunnen draaien en kunnen eskimoteren.” Met dat laatste bedoelt hij weer terug naar boven kunnen draaien wanneer de kano omslaat.

Ambitie

Als het aan Van Dijk ligt blijft kanopolo niet bij clinics, maar wordt het een vaste tak van sport binnen de club. “We willen uiteindelijk naar twee teams, waarvan één gevorderd team die voor de sportieve uitdaging kan gaan en een beginnend team voor iedereen die eens in de boot wil stappen om te poloën”, geeft hij aan.

Die sportieve uitdagingen zijn er namelijk zeker volgens Van Dijk. “Er is een Nederlandse competitie en ook een EK en een WK. Er is eigenlijk geen continent waar ze niet kanopoloën”, legt hij uit. Tijdens een officiële wedstrijd wordt en in teams van vijf gespeeld. De goals hangen dan boven het water. Een wedstrijd duurt twee keer tien minuten. “En met de bal proberen ze te scoren. Zo simpel is het”, sluit hij af.